Путін хоче влаштувати "фукусімський сценарій": Експерти назвали небезпеку зупинки всіх блоків Запорізької АЕС

Зупинка реакторів Запорізької АЕС і втрата всіх джерел електроживлення може призвести до виходу з ладу систем охолодження та пошкодження активної зони реакторної установки, наслідком чого стане викид радіоактивних речовин у навколишнє середовище, передають Патріоти України.

Як повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання України, саме за таким сценарієм відбулася аварія на японській атомній станції "Фукусіма-1" у 2011 році.

"Атомна електростанція повинна мати постійне електроживлення для безперебійного забезпечення власних потреб – охолодження ядерного палива в активних зонах реакторних установок та охолодження відпрацьованого палива у басейнах витримки, підтримки систем контролю та управління. Ці потреби забезпечуються або за рахунок працюючих енергоблоків, або за рахунок зовнішнього енергоживлення. При зупинці усіх енергоблоків має бути забезпечене стійке зовнішнє енергопостачання", - розповіли у відомстві.

Там зазначили, що через російські обстріли пошкоджено три з чотирьох ліній, які з'єднують ЗАЕС із енергосистемою України. При пошкодженні четвертої лінії станція втратить можливість отримувати електроенергію для власних потреб. На цей випадок є дизель-генератори, але для їхньої роботи тривалий час знадобиться велика кількість дизельного палива, з поставками якого можуть виникнути складнощі через перешкоди з боку російських військових.

"Після втрати усіх джерел забезпечення електроенергією, розпочнеться процес плавлення ядерного палива, внаслідок чого може відбутися вихід радіоактивних речовин у навколишнє середовище", - зазначили в Держінспекції.

Експерти також додали, що аварія на ЗАЕС може мати глобальні наслідки, призвівши до радіоактивного забруднення значних територій. Зокрема, в залежності від погодних умов радіоактивна хмара може дістатися території Європи, або Росії та Білорусі. Окрім цього, ЗАЕС розташована на березі Каховського водосховища, що також може стати причиною радіоактивного забруднення Дніпра та Чорного моря.

Намагалася вплинути на Європарламент: У Польщі викрили шпигунську мережу Росії

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:50

Сайт Voice of Europe, який просуває російську пропаганду, країна-агресор Росія використовувала, зокрема, для послаблення позицій Польщі в Європейському союзі. Про це повідомив "Радіо Свобода" речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Яцек ...

Є вагома причина: Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі,

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:30

Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання, зокрема, викликані терактом у Підмосков'ї, передають Патріоти України з посиланням на Europe 1. Джерело видання у головному управлінні внутрішньої без...