Путін наказав передати Запорізьку АЕС під керування Росії, "Енергоатом" оголосив такі дії нікчемними

Президент РФ Володимир Путін видав указ про передачу Запорізької АЕС (ЗАЕС) у федеральну власність Росії. Крім того, ЗАЕС у Росії вже "юридично оформили" як місцеве підприємство. "Енергоатом" у відповідь оголосив такі дії нікчемними та запевнив, що ЗАЕС залишається українським, і призначив виконувача обов'язків керівника підприємства, передають Патріоти України.

Про плани РФ свідчить указ, підписаний Путіним. А за даними російських реєстрів, "Росатом" спрацював на випередження і ще до указу Путіна заснував АТ "Експлуатуюча організація Запорізької АЕС" зі статутним капіталом 2 млрд руб. Її зареєстрували 3 жовтня.

Офіційно коментувати створення юрособи у "Росатомі" відмовилися. Проте український "Енергоатом" вже відреагував на повідомлення окупантів та назвав рішення "Росатому" юридично нікчемними.

"Нікчемні рішення "Росатома" щодо створення товариства "Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС" з юридичною адресою в москві є агонією уявного божевільного світу країни-агресора, в якому тепер дійшли до створення псевдопідприємств з назвами українських компаній. Шкода лише, що до нього намагаються затягнути українських атомників ЗАЕС, які вже понад 7 місяців героїчно працюють в окупації", – заявили в "Енергоатомі".

"Україна та весь цивілізований світ знають, що Запорізька АЕС продовжить роботу в Україні, згідно з українським законодавством, в українській енергосистемі, в "Енергоатомі", – запевнили в компанії.

При цьому голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі цього тижня збирається відвідати Київ, а пізніше – Москву для продовження консультацій щодо створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС. В організації зазначили, що генеральний директор ЗАЕС Ігор Мурашов після російського полону перебуває зі своєю родиною на території, яку контролює Україна.

Він не продовжуватиме виконувати свої обов'язки на ЗАЕС. Виконання обов'язків генерального директора взяв на себе президент "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

"Відповідно до чинного законодавства, дозвільних та регламентних документів, мною прийнято рішення взяти на себе виконання обов'язків гендиректора Запорізької атомної електростанції", – сказав Котін у своєму відеозверненні до працівників ЗАЕС.

Котін підкреслив, що всі технічні питання експлуатації енергоблоків, як і раніше, вирішуватимуться технічним персоналом атомної станції за погодженням з центральним офісом компанії.

Нагадаємо, 26 вересня МАГАТЕ розпочало переговори щодо створення зони ядерної безпеки навколо захопленої окупантами ЗАЕС. На початку вересня місія МАГАТЕ відвідала територію ЗАЕС, яку захопили російські війська і регулярно обстрілюють, створюючи глобальну ядерну небезпеку для всієї Європи.

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...