Путін намагається використати Туреччину, щоб знову продавати газ у ЄС: Росія зазнає нищівних втрат

Росія втратила свій головний ринок збуту газу - ЄС. Їхня частка в європейському імпорті впала з 40% до 10%. Тепер президент РФ Володимир Путін намагається зберегти хоча б частину обігу, намагаючись продавати російський газ через Туреччину. Про це у своїй колонці для Atlantic Council написала експерт енергетичних ринків Аура Сабадус, передають Патріоти України.

Так, ЄС вдалося нагромадити рекордні запаси газу напередодні опалювального сезону. Сховища були заповнені більш як на 90%. При цьому через диверсифікацію, постачання скрапленого газу та аномально теплу погоду обсяги споживання блакитного палива значно скоротилися.

Ціна на газ у Європі впала до 16-місячного мінімуму. Попит на скраплений газ також знизився з боку Китаю, оскільки країна все ще не відновила своєї промисловості після коронавірусу.

"Газпром", можливо, тепер прагне частково відродити свій стан, використовуючи Туреччину як чорний хід. Він планує продавати газ турецькому газовому оператору BOTAS, який потім продаватиме його до Європи як обелений турецький газ", – пише експерт.

І хоча Росія може частково зберегти хоча б частину постачання, стратегічно вони вже програли газову війну. Виявилося, що ЄС може легко впоратися без російських енергоресурсів. Ситуація у "Газпромі" при цьому стрімко погіршується. Падіння видобутку склало 20% у 2022 році, що є найбільшим річним падінням в історії компанії. "Газпрому" вдалося збільшити експорт газу до Китаю на 5,4 млрд куб. м, але він втратив більшу частину свого європейського ринку у 140 млрд куб. м.

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...

"Нех*й шастать": Турецькій авіакомпанії заборонили літати до однієї з країн Європи через зв’язки з Росією

четвер, 28 березень 2024, 21:17

Фінське агентство транспорту та комунікацій Traficom заборонило польоти турецької авіакомпанії Southwind Airlines до Фінляндії через зв'язки з Росією. Про це повідомляє Avianews, передають Патріоти України. "Наша загальна оцінка показує, що значна част...