Путін перетинає червоні лінії: Росія і Захід вислали 140 дипломатів за тиждень

Відносини Росії і Заходу продовжують котитися по спіралі вниз в пошуках «дна» холодної войни. Десь за тиждень Москва і західні країни взаємно вислали більше 140 дипломатів і співробітників посольств, побивши рекорд шпигунських воєн часів Маргарет Тетчер і Рональда Рейгана, зазначають Патріоти України.
15 квітня США в рамках пакету санкцій за втручання у вибори, хімічну зброю і кібератаку Solarwind оголосили персонами нон-грата 10 співробітників російського посольства, які, за даними Вашингтона, мали зв'язки зі спецслужбами. У той же день Штати підтримала Польща, яка оголосила про висилку трьох російських дипломатів.
16 квітня російський МЗС оголосив, що висилає 10 дипломатів США, денонсує угоду про вільне пересування диппрацівників і настійно рекомендує виїхати з Москви американському послу Джону Саллівану.
17 квітня про висилку 18 російських дипломатів оголосила Чехія. Прем'єр-міністр Андрій Бабіш повідомив, що уряд має докази причетності російської розвідки до вибуху на складі боєприпасів в Врбетіце в 2014 році, жертвами якого стали двоє чеських громадян.
Росіянам дали 48 годин, щоб покинути Прагу. Російський МЗС у той же день оголосив про висилку 20 дипломатів Чехії і дав їм на збори всього добу. Через два дні, 19 квітня, квиток на виліт з Москви веліли купувати двом дипломатам Болгарії. Це рішення стало відповіддю на висилку російських диппрацівників - в цілому 8 осіб за останні півтора року.
Тим часом МЗС Чехії заявив, що робота посольства паралізована і 21 квітня виставив ультиматум: або Москва дозволяє всім висланим повернутися, або штат посольства в Празі, роздутий ще з часів СРСР, буде урізаний в 4 рази.
Росія проігнорувала вимоги, і 22 квітня Чехія оголосила персонами нон-грата 81 людину - 35 дипломатів і 46 адміністративно-технічних працівників. Вигнання росіян з Чехії стало найбільшою разовою висилкою дипломатів з однієї країни з 1986 року, коли Рональд Рейган відправив у Москву десятки співробітників радянського посольства.
Росія відповіла висилкою 20 дипломатів і адміністративних працівників, а також зажадала звільнити з посольства 91 росіянина. Загальний штат дипмісії скоротився на 111 чоловік. В той же день в знак солідарності з Чехією Словаччина вислала трьох російських дипломатів, Латвія - двох, Естонія і Литва по одному.
МЗС Росії вирішив вислати п'ять польських дипломатів (у відповідь на висилку росіян тижнем раніше) і порадив готувати валізи прибалтам в посольствах в Москві. «Дипломатична війна явище далеко не нове, але її масштаби зараз, звичайно, вражають. Такого не було навіть перед Другою світовою війною або в роки холодної війни», - каже завкафедрою міжнародних організацій і світових політичних процесів факультету світової політики МДУ Андрій Сидоров.

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...