Путін перевіряє Зеленського на міцність: Загострення слід чекати не лише на Донбасі, - експерт

На Донбасі зараз начебто діє безстрокове перемир’я, але мирним його назвати не можна.

Дмитро Снєгирьов. Фото: Главред.

Перекидаючи техніку як на окупованому Донбасі, так і ближче до українсько-російського кордону, Кремль тисне на Україну з військового і політичного боку. Таким чином, РФ перевіряє на міць українське політичне керівництво. Але не лише ці кроки щодо України можна помітити з боку Кремля. Як наголосив військовий експерт і співголова "Правої справи" Дмитро Снєгирьов у коментарі ЗМІ, якщо Україна дасть слабину та зробить певні поступки щодо мінських процесів, відповідно будуть певні кроки з боку Росії. Зокрема, відсутність ескалації напруженості, передають Патріоти України.

За його словами, усе це відбувається на тлі зустрічей у нормандському форматі. "Тільки-но Україна озвучила пропозиції щодо нормандського формату, як Путін зустрічається з Макроном, візит Волкера (до Росії – ред.), і тут відбуваються масштабні батальйонно-тактичні навчання на всіх трьох полігонах. Мовиться про серйозне накопичення сил, водночас за легендою відпрацьовуватимуть контрнаступ і наступ", – каже експерт.

Водночас Снєгирьов зауважив, що техніку не лише перекидають з глибинних районів окупованого Донбасу, а й з території Росії, і це фіксують як українські активісти, так і спостерігачі ОБСЄ. "Йдуть колони. Водночас безпілотник ОБСЄ чітко двічі зафіксував, що відбувався перетин кордону повз офіційні пункти пропуску. Відбувається накопичення й паливно-мастильних матеріалів. Разом із навчаннями на полігонах відбувається й передислокація безпосередньо до лінії зіткнення. До прикладу, була інформація про перекидання техніки до Миколаївки, а до Станиці Луганської звідти – 5 кілометрів. Тобто, щоб перекинути ті підрозділи до мосту та лінії розведення, треба всього 2-3 хвилини", – додає він.

Наприкінці червня у районі Станиці Луганської як українські військові, так і бойовики завершили розведення сил і засобів. Зараз тут триває відновлення мосту, вздовж якого пролягає дорога через лінію розмежування. Крім того, за словами експерта, відбувається передислокація озброєння бойовиків і на Бахмтуському напрямку– зокрема, свіжі підрозділи зайшли до Первомайська та сюди завезли нові боєкомплекти.

"Це свідчить про те, що загострення буде не тільки на Донецькому напрямку, а хитатимуть вони й Бахмутський напрямок. Тобто, з одного боку зберігати спокій у Станиці Луганській (як картинка для ОБСЄ), а з іншого – тиснути на інших напрямках. Упродовж останніх трьох днів вибіркова ескалація йде не на території окупованої Луганщини, а у так званій "ДНР" – на Донеччині. Тобто йдуть обстріли та порушення домовленостей виключно на лінії зіткнення в "ДНР", а не в "ЛНР". Але у "ЛНР" разом із тим відбувається рух техніки", – підкреслив фахівець.

Також Снєгирьов згадав про ще один цікавий момент, на який ніхто не звертає уваги, – це об’єднання Луганської та Донецької залізниць і створення там єдиного керівництва. Щоправда, керівником окупанти призначили громадянина Росії.

"Це дуже загрозливий прецедент, оскільки йдеться про те, що Росія вже не приховує своїх намірів щодо інтеграції промисловості окупованого Донбасу у своє економічне поле. Водночас відбувається зміна власників. "Віджатих" українських підприємств. Туди заходить російський бізнес, вже нічого не приховуючи. Тобто виходить, якщо Київ поверне ці території, вони фактично не підпорядковуватимуться Києву, оскільки власниками всіх стратегічних підприємств там будуть росіяни. Також жодних надходжень до української казни не буде", – констатував військовий експерт.

Зауважимо, що на Донбасі зараз начебто діє безстрокове перемир’я. Відповідно до досягнутих домовленостей у Мінську як українські воїни, так і бойовики публічно взяли на себе обов’язок не вести вогонь упродовж неозначеного періоду. Щоправда, окупанти від самого початку порушували ці умови, щодня збільшуючи кількість обстрілів. До прикладу, упродовж останньої доби вони здійснили на українські позиції щонайменше 13 збройних атак.

Джерело: 24 канал

Путін намагається спіймати момент: Російська армія повільно просувається на Донбасі, - британська розвідка

вівторок, 23 квітень 2024, 16:22

Російська армія продовжує захоплювати населені пункти на Донбасі. Темпи наступу повільно, але поступово зростають, передають Патріоти України з посиланням на Міністерство оборони Великобританії Twitter. Як зазначається у зведенні, 22 квітня військове ...

"Ціль знищено": Олещук показав влучну роботу зенітників по ворожих "Шахедах"

вівторок, 23 квітень 2024, 15:52

Командувач Повітряних сил Микола Олещук подякував зенітникам Одеської бригади за ефективне знищення дронів-камікадзе противника в ніч на 23 квітня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Дякую воїнам зенітної ракетної Одеської бригади, які у ніч на 2...