Путін піднімає ставки: Росія підготувала свій флот для завдання ударів ракетами з ядерними боєголовками по об'єктах в Європі, - Financial Times

Країна-агресор Росія навчала моряків свого військово-морського флоту атакувати цілі в країнах Європи за допомогою ракет з ядерними боєголовками. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на секретні документи, передають Патріоти України.

Як пишуть журналісти, Росія в потенційному військовому конфлікті із Заходом (насамперед — із країнами НАТО) припускала завдати серію нищівних ударів по цілях, розкиданих по всій Західній Європі.

«Карти цілей, розташованих так далеко, як західне узбережжя Франції та Барроу-ін-Фернесс у Великій Британії, докладно описані у презентації для офіцерів, підготовленій ще до повномасштабного вторгнення в Україну», — йдеться у статті.

Повідомляється, що плани складалися в основному в період з 2008 по 2014 рік і в них є список цілей для ракет, які можуть нести як звичайні боєголовки, так і тактичні ядерні. Російські офіцери підкреслюють переваги використання ядерних ударів на ранній стадії.

У презентації також вказується, що Росія зберегла можливість перевозити ядерну зброю на надводних кораблях — що, на думку експертів, несе в собі значні додаткові ризики ескалації військового конфлікту або аварій.

У документах зазначено, що «висока маневровість» флоту дає йому змогу завдавати «раптових і попереджувальних ударів» і «масованих ракетних ударів із різних напрямків», а ядерні боєголовки призначені для використання «у поєднанні з іншими засобами ураження для досягнення цілей Росії».

Аналітики, які вивчили документи, заявили, що вони відповідають тому, як НАТО оцінює загрози ударів ракет великої дальності, які можуть бути запущені з кораблів російського флоту.

Крім того, карти ілюструють вибірку з 32 цілей НАТО в Європі для військово-морських флотів Росії. Наприклад, цілі Балтійського флоту здебільшого розташовані в Норвегії та Німеччині (включно з військово-морською базою в Бергені), а також радіолокаційними станціями та об'єктами підрозділів спецпризначенців.

А російський Північний флот, за задумом Кремля, повинен буде бити по об'єктах оборонної промисловості - насамперед по британській верфі підводних човнів у Барроу-ін-Фернесс.

Причому розроблені РФ сценарії допускають військові конфлікти з нинішніми союзниками Кремля — Китаєм, Іраном, Азербайджаном і КНДР.

«Їхня концепція війни — це тотальна війна. Вони розглядають ці штуки [тактичні ядерні боєголовки] як потенційно виграшну зброю», — додав він. «Вони захочуть їх використати, і вони захочуть використати їх доволі швидко», — сказав експерт з контролю над озброєннями і професор Міддлберійського інституту міжнародних досліджень у Монтереї Джеффрі Льюїс.

Як пишуть журналісти, у російських секретних документах також згадується варіант «демонстраційного удару» — підриву ядерної боєголовки «у віддаленому районі в період безпосередньої загрози агресії» перед реальним конфліктом для залякування країн Заходу. Причому на офіційному рівні Росія ніколи не визнавала, що такі удари передбачені її військовою доктриною.

Подалі від війни: Очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук запропонувала населенню Курщини евакуацію до України

четвер, 15 серпень 2024, 0:30

Мінреінтеграції відкрило цілодобову гарячу лінію для мешканців Курської області, які потребують гуманітарної допомоги або ж хочуть евакуюватися в Україну. Про це оголосила віцепрем'єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірин...

Генпрокурор ФРН видав ордер на арешт українця за підрив "Північного потоку" – німецькі ЗМІ

середа, 14 серпень 2024, 23:45

Генеральний прокурор Німеччини Єнс Роммель видав перший ордер на арешт головного підозрюваного у підривах на газопроводі "Північний потік" у Балтійському морі, що сталися два роки тому. Ним є українець Володимир С., який донедавна проживав у Польщі. Пр...