Путін повністю програв інформаційну війну в Україні та на Заході, - глава британської розвідслужби

Російський диктатор Володимир Путін повністю програв інформаційну війну в Україні та на Заході. Про це заявив очільник британської розвідувальної служби Джеремі Флемінг у статті для The Economist, передають Патріоти України.

Флемінг заявив, що, як і у випадку з наземним вторгненням, початкові плани Росії, схоже, не справдилися. Причина — «найефективніша оборонна кіберактивність в історії», яку продемонстрували українці. «Використання [Росією] наступальних кіберінструментів було безвідповідальним і невибірковим. Їхні інформаційні операції виявилися незграбними та були поставлені під сумнів оприлюдненням розвідданих. А спроби російських військових знищити цифрову інфраструктуру України та посіяти розбрат за допомогою кіберпотужностей зустріли стійкий, професійний та ефективний український кіберзахист», — вважає він.

У Британії постійно відстежується діяльність РФ, яка виходить за рамки відповідальної поведінки в кіберпросторі, підкреслив глава розвідслужби. «Ми кинули виклик тому, як російська держава закривала очі на могутні злочинні кібергрупи, які безкарно діють. І ми працювали з індустрією та нашими союзниками, щоб підтримувати Україну, боротися з дезінформацією та захищати критичну кіберінфраструктуру», — написав він.

Перші атаки РФ 24 лютого відбулися ще до того, як у повітрі стали літати кулі та снаряди: російська військова розвідка розгорнула шкідливе програмне забезпечення WhisperGate, щоб знищити та зіпсувати українські урядові системи, націлилася на супутникові мережі Viasat, якими користуються українські військові, уряд і цивільні. Атака поширилася на сусідні країни, завдавши побічної шкоди низці послуг, від вітрових електростанцій до доступу до Інтернету.

«Розвідка дозволила нам помітити цю діяльність. Приватний сектор також помітив це, і компанії швидко виявили та виправили проблему», — констатував автор статті.

За його словами, метою Москви було посіяти недовіру до джерел інформації, спотворити дії України та оприлюднити неправдиві наративи про причини дій Росії. У підсумку ж сталася «перебудова кіберландшафту», переконаний Флемінг.

«Путін повністю програв інформаційну війну в Україні та на Заході. Хоча це привід для радості, ми не повинні недооцінювати те, як російська дезінформація діє в інших країнах світу», — написав він.

За його словами, багато з найбільш густонаселених країн не погодилися з тенденцією засудження країни-агресора Росії за її вторгнення в Україну. «Громадська думка у тих місцях має значення, і на неї впливає вже інформація, що надходить із Росії. Це новий фронт війни в Україні, і його наслідки зберігатимуться принаймні доти, доки триває конфлікт», — написав він.

Захід, на думку керівника британської розвідки, повинен вжити заходів, щоб протистояти організованим кампаніям дезінформації та забезпечити, щоб вони не упосліджували міжнародне обурення діями Росії.

Для України буде дуже корисною: Франція розробляє методику захоплення ворожих окопів "ультраневидимими" бійцями

субота, 18 травень 2024, 19:04

У рамках навчань НАТО французи тестуватимуть нову військову методику, яка повинна бути корисною в Україні. Про це повідомляє RTL, передають Патріоти України. В рамках військових навчань, які пройдуть в Естонії, НАТО хоче продемонструвати росіянам, що в...

Поки ворог намагається проломити українську оборону на Харківщині, Донеччині, Херсонщині: ЗСУ покращили тактичне положення під Лиманом

субота, 18 травень 2024, 17:59

З початку поточної доби на фронті відбулося вже 44 бойові зіткнення, найбільше – на Покровському, Краматорському і Курахівському напрямках. Про це повідомив Генштаб ЗСУ у зведенні в суботу, 18 травня. На більшості напрямків російські загарбники продовж...