"Путін став для Сі величезною проблемою": Американський експерт пояснив, що Китай може отримати від війни в України

На останньому засіданні Шанхайської організації співробітництва було зрозуміло, що лідери Центральної Азії вже значно менше поважають Росію, каже Весс Мітчелл, передають Патріоти України.

В інтересах США та союзників якнайшвидше перемогти Росію і зосередитися на потенційній загрозі з боку Китаю, який може отримати вигоду з наслідків війни у довгостроковій перспективі. Про це заявив колишній помічник держсекретаря США з європейських справ Весс Мітчелл в інтерв'ю PAP.

"За моєю оцінкою, США та наші союзники мають шанс отримати велику перевагу перед Росією та Китаєм, допомагаючи Україні виграти війну. На мою думку, бажаною стратегією було б спочатку остаточно перемогти Росію, а потім повністю зосередити свою увагу на Китаї", - каже Мітчелл, колишній співробітник адміністрації експрезидента США Дональда Трампа.

Він додає, що підтримка України у війні відповідає інтересам США з низки причин. "По-перше, таким чином Україна зміцнює своє стримування та зупиняє подальші атаки Росії. По-друге, росіяни на якийсь час слабшають в економічному та військовому відношенні, а європейці, якщо вони виконають свої зобов'язання, зміцнять свою оборону", - пояснює він.

За його оцінкою, згодом це дозволить спрямувати більшу частину зусиль на Азію, не переймаючись "іншим театром військових дій". Водночас Мітчелл погоджується з тими, хто каже, що США не можуть дозволити собі конкурувати на два фронти і повинні чуйно реагувати на загрозу з боку Китаю.

Відповідаючи на запитання, як війна в Україні може вплинути на розрахунки та інтереси Китаю, Мітчелл сказав, що хоча проблеми його союзника незручні для Пекіна в короткостроковій перспективі, Китай може виграти від неї в довгостроковій перспективі.

"У короткостроковій перспективі Путін став для Сі величезною проблемою. Пам'ятайте, що дипломатична стратегія Китаю полягала в тому, щоб показати себе у світі конструктивною силою. Над ним довго працювали, орієнтуючись на комерційні відносини. А тут у нас є хлопець, який нещодавно сидів поруч із президентом (Сі Цзіньпіном) у ложі пошани на Олімпіаді в Пекіні як його найкращий друг, а тепер загрожує ядерною війною, а його війська варварськи катують", — каже Мітчелл.

На його думку, зіграти на користь Пекіна, може залежність Росії від Китаю, яка зберігається. Він вказує, наприклад, на розширення російської газової інфраструктури у бік Китаю.

За його словами, ще однією перевагою стане посилення впливу Китаю на держави Центральної Азії, які й досі були союзниками Росії. "Вже на останньому засіданні Шанхайської організації співробітництва в Самарканді було зрозуміло, що лідери Центральної Азії вже значно менше поважають Росію. Що ж, за його оцінкою, цей вплив неминуче буде більшою мірою спрямований на Китай", — підсумував Мітчелл.

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...