"Путін ставить завдання силовикам": Генерал пояснив, як вплинула операція ЗСУ на Курщині на кількість військ ворога в Україні

Операція Сил оборони у Курській області РФ змусила Москву перекидати до цього російського регіону окремі підрозділи з українського фронту. Наразі масового перекидання військ не фіксується, однак загалом з передової на території України виведено понад 5 тисяч російських загарбників, передають Патріоти України.

Необхідно докласти зусиль для зупинки російського наступу на сході, далі ж, за наявності ресурсів, Україна могла би спробувати створити ще одну точку напруги, наприклад в окупованому молдавському Придністров'ї. Про ситуацію в інтерв'ю OBOZ.UA розповів ексзаступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

Він наголосив: попри те, що після початку Курської операції масового перекидання Росією військ зі сходу України для захисту цього російського регіону не спостерігається, переміщати сили окупанти таки почали.

"Перекидання сил відбувається. Вони знімають свої сили з фронтів, але не полки та бригади цілком, а з цих полків і бригад беруть стомлені, але досвідчені батальйони, оснащені технікою, і перекидають на Курський напрямок.Таких сил уже понад 5 тисяч. Тож ці події пов'язані", – зазначив Романенко.

Водночас він звернув увагу на те, що росіяни докладають зусиль для того, щоб зупинити просування українців на Курщині та у прикордонні інших російських регіонів.

"Путін ставить завдання силовикам, щоб, по-перше, зупинити наше просування на Курському напрямку. І вони вже багато зробили для цього. Як ви знаєте, Сили оборони заходили і на територію Бєлгородської області на 10 кілометрів, але змушені були виходити, оскільки там діяли і FPV-дрони, й артилерія, і ракетне озброєння. Це серйозний чинник, який свідчить про те, що ми вже не маємо достатніх сил на цьому напрямку.Тому я вважаю, що необхідно своєчасно ухвалювати важливі рішення, не захоплюючись ейфорією наступу на території РФ. Потрібно зосередитись на тому, щоб зупинити супротивника у просуванні на найважчих напрямках на сході", – наголосив він.

На думку Романенка, слід зосередитися на захисті власних територій і, у разі, якщо після зупинки ворожого просування на сході нашої держави армія матиме вільні сили та засоби, можна було би організувати для держави-агресорки інші больові точки.

"Якщо після вирішення цього завдання залишаться сили та засоби, можна буде розглядати можливість операції на іншій території. Західні фахівці розглядають території РФ, які межують із Курською, але це може бути, наприклад, і Придністров'я. Там у Росії мало військ, але найпотужніші склади з боєприпасами, з технікою. Все це туди звозили з усієї східної Європи, коли розвалювався Варшавський договір. А у нас на тому напрямку є відповідні сили. Аналітики кажуть, мовляв, якщо українці такі винахідливі, вони могли б провести козацькі рейди на кшталт тих, які свого часу проводили українські козаки. Але наголошу: це міг би бути ефективний хід за наявності відповідних ресурсів", – підкреслив ексзаступник начальника Генштабу.

"Демілітаризація" російського "ексклаву" на території молдовського Придністров'я, вважає Романенко, стала би ще одним чинником для посилення переговорних позицій України у майбутньому.

"Для нас важливо досягти там успіхів і покінчити з цією російською раковою пухлиною на території Молдови на кордоні з Україною. Крім того, це ще більше наблизить нас до переговорів на українських, а не російських умовах", – зазначив він.

Україна може бити американською зброєю по Курській області РФ - представниця Пентагону

четвер, 22 серпень 2024, 23:30

Сполучені Штати Америки дозволяють Україні використовувати американську зброю для ударів по цілях в Курській області, "щоб захиститися від атак із цього прикордонного регіону". Відповідну заяву зробила заступниця офіційного представника Пентагону Сабрі...

Трамп заявив, що Гарріс зустрічалася з Путіним напередодні війни, але далі щось пішло не так

четвер, 22 серпень 2024, 22:51

Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, що його опонентка Каміла Гарріс напочатку 2022 року зустрічалася з Володимиром Путіним, передають Патріоти України з посиланням на CNN. "Згадайте, коли Байден послав Камалу в Європу, щоб зупинити війну в ...