Путін тисне на Лукашенка: Кабакаєв пояснив, чим загрожує Україні повномасштабна участь Білорусі у війні

Ризик нападу на Україну з території Білорусії сьогодні становить приблизно 80%. У разі, якщо це трапиться, фронт розтягнеться по всьому кордону і постане питання, чи вистачить зброї нашим військам. Про це розповів український блогер, громадський діяч, офіцер ЗСУ та член експертної групи при головнокомандувачі Валерію Залужному Семен Кабакаєв у новому випуску спецпроєкту "Далебі: правду кажучи" шеф-редактора "Обозревателя" Ореста Сохара, передають Патріоти України.

Він наголосив, що ймовірність вступу у війну Білорусі ніколи не була низькою, оскільки на самопроголошеного лідера країни Олександра Лукашенка продовжує тиснути російський диктатор Володимир Путін, хоча той поки не може зважитися.

"Є така інформація з наших джерел, що Путін почав змушувати Лукашенка відправляти армію воювати з нами, то Лукашенко за допомогою соціальних служб і державних, і приватних робив опитування, чи готові військові та цивільні для мобілізації, для вторгнення в Україну і так далі. Там був дуже маленький відсоток згодних – до 10% людей, що готові на такі дії. Близько 90% сказали, що вони не готові, не хочуть і не будуть", – описав Кабакаєв ситуацію в Білорусі.

"І він з папірцями побіг до Путіна і сказав, що я готовий давати вам бази, ракети, снаряди, боєприпаси, аеродроми, місця для проживання, але своїх людей дати не можу, бо потім же ці військові мої проти мене повернуться зі зброєю, і опозиція цим скористається, і мене дуже швиденько тут скинуть. І вирішили не давати для цього приводу", – зазначив військовий.

Водночас він зауважив, що це нібито змогло переконати Путіна, але, як бачимо, всі ресурси білорусів використовуються. А переконання генералів на вступ у війну є наразі питанням часу та шантажу.

"Ми ж розуміємо, що це може Путін може поставити питання ребром: або ти наступаєш на територію України, або ми тебе тут, умовно, вб’ємо. Я можу бути впевнений у такій розмові. Тому Лукашенко намагається до останнього це якось відтягти. Чи в нього це вийде – я не знаю. Я не впевнений", – зазначив Кабакаєв.

Попри те, що білоруська армія малочисленна – до 10 тисяч осіб – її наступ загрожує насамперед розширенням фронту по довжині кордону України.

"Чим це загрожує для нас? Для нас це велика проблема в тому, що, по-перше, розтягнеться фронт, по-друге, не для всіх вистачить мішків ховати їх і передавати назад у Білорусь. Це є великою проблемою. Це стало зрозуміло з росіянами. Ну скільки там було росіян? 50 тисяч мішків треба, ну а тут ще трошки залишилось", – наголосив експерт.

За його словами, Білорусь сьогодні є для України проблемою, такою самою, як і Росія, однак важко спрогнозувати, наскільки великим буде її військовий контингент.

"Там уже почнуться "відмовники". Люди тікатимуть з армії десь у поля, в села, до якихось родичів, аби не воювати, а підуть люди, які будуть воювати і які будуть приходити і здаватися в полон, щоб не померти, але буде якась частина людей, яка захоче нас знищити. У частини, яка лишиться живою, гайки в голові поскручуються. Вони будуть нас намагатися вбити так само, як і росіяни. Тут важко прогнозувати, Оресте, в якому відсотку ця армія буде боєздатною. Але те, що вони зможуть її використати, то це буде 100 відсотків", – впевнений Кабакаєв.

Для України ж, за його словами, основне питання у такому разі постане навіть не у кількості військ, а в озброєнні. "Ось чи буде в нас достатньо зброї, щоб втримати наступ з того чи іншого напрямку – оце є ключовим питанням, яке будемо вирішувати. Чи отримаємо ми зброю, чи підемо ми в контрнаступ, чи зможемо ми давати відсіч, чи буде чим давати відсіч з боку Білорусі, яка це буде ситуація", – зазначив військовий, додавши, що як відбуватиметься можливий наступ, наразі важко сказати.

"Але, підсумовуючи, можу сказати, що Білорусь – така сама загроза, як Росія. Є ймовірність, що це буде наступ по всій лінії кордону з Україною", – наголосив Кабакаєв.

Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: Експерт дав пояснення

субота, 20 квітень 2024, 9:55

Збиття російського бомбардувальника Ту-22М3 свідчить про розширення можливостей українських Сил оборони, які можуть діставати все далі й загрожувати ворожій стратегічній авіації, передають Патріоти України. Детальніше про те, що означає збиття літака ...

Ворог не припиняє атак: Росія знову уразила інфраструктурний об'єкт в Одесі

субота, 20 квітень 2024, 9:52

Військові уточнили наслідки атак Росії у ніч на 20 квітня - ворог атакував балістикою промислову інфраструктуру Запоріжжя та уразив інфраструктурний об'єкт в Одесі, передають Патріоти України. Деталі: Зазначається, що промислову інфраструктуру Запоріж...