Путін у лютому-березні кине в Україну 200 тисяч військ і спробує захопити Донбас, - Жданов

За підсумками восьмого засідання Контактної групи з оборони України на американській базі Раммштайн Київ отримає сотні бойових машин піхоти, бронетранспортерів, іншу військову техніку та тисячі артилерійських снарядів. На Заході вважають, що на даному етапі, коли Росія найближчими місяцями може піти в новий наступ, Україна буде озброєна на достатньому рівні, а про контрнаступ говорити зарано, передають Патріоти України.

Україна наполягала на отриманні танків Leopard 2 і сподівалася на позитивне рішення Німеччини. Однак Берлін заблокував ініціативу, пославшись на країни-союзники, які підтримують постачання Leopard Києву. Втім, не виключено, що все вирішиться без участі Берліна – анонс навчання українських військових у Польщі навичкам керування танками Leopard чітко вказує на такий розвиток подій.

У Росії вже визнають, що Москві на тлі посилення постачань Заходом зброї Україні "буде непросто". У кремлівській канцелярії погрожують "ескалацією конфлікту", а Мережа рясніє появою установок ППО на урядових будівлях столиці країни-агресора.

В інтерв'ю Главреду полковник запасу ЗСУ, військовий експерт Олег Жданов розповів про військову операцію, для якої Україні нададуть техніку за підсумками Рамштайна-8, назвав можливі терміни нового наступу Росії і ключові напрямки атаки, оцінив бойовий потенціал танків Leopard і Challenger і пояснив, за якої умови армія України на початку березня може піти в контрнаступ.

В Україні очікування від зустрічі Раммштайн-8, особливо в умовах загрози нового наступу Росії і підготовки нашого контрнаступу, були більш оптимістичними. Нам нададуть багато бойової техніки, але її все ще недостатньо. Глава Об'єднаного комітету начальників штабів США, генерал Марк Міллі за підсумками заходу відкрито заявив, що в 2023 році звільнити всі території і добитися військової перемоги Києву буде вкрай складно. Чи правильно я розумію - наступними місяцями навряд чи можна прогнозувати вихід ЗСУ на кордони 1991 року і на нас може чекати затяжна війна?

Вихід на кордони 1991 року - це перспектива не найближчого майбутнього, а декількох місяців або навіть мінімум півроку. Очікувань від підсумків Рамштайн-8, пов'язаних з постачанням військової техніки, дійсно було трохи більше. Але якщо не брати до уваги кількість танків, цифри значні і цілком прийнятні.

Що стосується артилерії, Україна отримала приблизно половину від запиту. Бойових броньованих машин отримали навіть більше, ніж просили – майже тисячу одиниць. Танків нададуть трохи менше половини. Питання авіації і ракет, я думаю, буде вирішуватися до наступного засідання Рамштайна або під час нової зустрічі, яка очікується в лютому.

Генерал Марк Міллі абсолютно правильно міркує - ми трохи біжимо попереду паровоза і дуже сильно забігаємо вперед. На мій погляд, військова техніка, яку нам надали в рамках восьмого Рамштайна, не для проведення контрнаступу. Наразі для нас головне – підготуватися і успішно провести досить масштабну оборонну операцію, щоб відбити спробу Росії відновити наступ.

Путін готує наступ, про який попереджав Головнокомандувач ЗСУ Залужний, коли говорив про підготовку росіянами 200-тисячного війська. Приблизно в другій половині лютого або в березні ці війська з'являться на наших просторах і спробують провести наступальну операцію з метою захоплення Донецької та Луганської областей. Наше завдання №1 - відбити атаку.

Оптимізм прогнозу щодо закінчення війни буде залежати від результату битви. Якщо ми її програємо - можемо отримати затяжну війну. Виграємо і наносимо розгромний удар по російській армії – можемо розраховувати на хорошу перспективу щодо завершення війни.

Головна інтрига зустрічі Рамштан-8 розвивалася навколо танків Leopard, які ми так і не отримали. Скажіть, в чому особливість німецьких Leopard 2, чому вони нам так потрібні? Чим Leopard 2 кращі, наприклад, за американські Abrams?

Танк Leopard 2, з моменту його появи, практично постійно посідає перші позиції в рейтингу світового танкобудування. Це найкращий танк. Наприклад, версія Leopard А7 сьогодні є лідером серед танків. За своїми тактико-технічними характеристиками він є великою загрозою для противника. Тому нам так важливо його отримати.

Abrams поступаються Leopard 2. В основному через специфіку ходових якостей. Газотурбінний двигун Abrams є досить проблематичним і примхливим. У війні в Перській затоці танки Abrams провалилися, тому що у них, в умовах сильної запиленої місцевості, дуже швидко забивалися повітряні фільтри. У Abrams є свої недоліки, проте по системах управління вогнем і бойових якостях вони з Leopard 2, в принципі, на одному рівні.

Питання не в тому, що нам конкретно потрібно – Abrams або Leopard 2. Справа в тому, що Leopard – найбільш поширений танк Європи. Сервісна і технічна база широко поширена по всіх країнах європейського континенту, включно з скандинавськими країнами. Leopard є і в Польщі. Акцент на отриманні саме Leopard був зроблений якраз таки через поширеність цих танків. Всього їх випустили 3,5 тисячі одиниць. Наскільки я пам'ятаю, з них 1700 знаходяться в Європі, без урахування танків в Бундесвері. На балансі німецької армії було декілька сотень таких Leopard - 600 в бойовому складі. Наразі велика частина, швидше за все, знаходиться на зберіганні.

Крім того, Україна, ймовірно, в питанні отримання Leopard розраховує більше не на Німеччину, а на отримання від неї дозволу іншим країнам на те, щоб вони надали нам ці танки. Сучасну війну на танках Т-72 не побудуєш.

На сьогоднішній день Україні не дали танків Leopard, але це не катастрофа. Звичайно, це погано, але не критично. Примітно, новий міністр оборони Німеччини двозначно сказав, що Берлін наразі не ухвалив рішення щодо Leopard, але не стоятиме на шляху союзників в ситуації щодо їхнього експорту. На мій погляд, тут йдеться про те, що вони все-таки нададуть дозвіл на передачу цих танків країнам-партнерам.

Виходить, Німеччина сама не передаватиме танки, але дозвіл на їхній експорт Україні все ж надасть?

Так, сама Німеччина постачати Leopard Україні не буде, але дозволить, наприклад, Польщі, Фінляндії, Данії та іншим країнам, які мають такі танки, відправить їх Києву. В результаті ми отримаємо Leopard. Тому ситуація для нас не є критичною.

Німецьке видання Handelsblatt повідомило, що концерн Rheinmetall готовий надати Україні до 100 танків Leopard 1,2 і британські Challenger. Як би ви могли оцінити потенціал Leopard 1 та Challenger 2?

Challenger 2 - це дуже хороший танк. Він не посідає перших позицій у світових рейтингах, але це бойова машина з нарізною гарматою. Фактично, нарізна артилерійська гармата в умовах прямого наведення. Танк має високу точність і велику вогневу потужність. Тож Challenger може стати дуже хорошою допомогою.

До речі, колишній глава Генштабу Великобританії Річард Даннатт пропонував британському уряду відправити Україні хоча б 50 танків Challenger 2 – цілий батальйон. Даннат зазначив, що рота (14 танків) навряд чи зможе вплинути на ситуацію на полі бою. А от батальйон може.

Якщо говорити про Leopard 1, я чув про більшу цифру, що підприємство-виробник танків Rheinmetall міг би передати нам навіть до 180 танків. Танк Leopard 1 слабший за Leopard 2. У нього слабша броня. Але якщо порівнювати перший Leopard з нашим Т-64 або російським Т-72 (але не з чеською модифікацією), це непогана машина, яка могла б відіграти роль броні або вогневої підтримки піхоти.

Загалом, дарованому коневі в зуби не дивляться. Для України навіть сотня танків Leopard 1 була б дуже хорошою допомогою. У нас біда з танками. Наскільки я розумію, на складах вже практично нічого не залишилося. Завод у Харкові з виробництва бронетехніки ми практично втратили в перший тиждень війни - як мені розповідали очевидці, його бомбардували в перший день наступу. Думаю, десь є база для ремонту, але залишається відкритим питання щодо її можливостей.

Нам важливо отримати танки від Заходу. Танків радянських зразків в Європі практично не залишилося. Я знаю, що вони є в країнах Близького Сходу, їх багато в Саудівській Аравії і на Кіпрі. Але ніхто не поспішає або викуповувати танки для нас, або умовляти кіпріотів поділитися з нами радянською військовою технікою. Тому ми і просимо західні зразки - підійде і Leopard 1, і Leopard 2.

До речі, у Франції йдуть дискусії щодо можливого надання Україні танків Leclerc. Це танк зі своїми особливостями. Як і всі французькі машини - дуже красивий, але його надійність далеко не найкраща. Також він мало поширений в Європі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після зустрічі в Раммштайні сказав, що нові постачання озброєнь допоможуть Україні розпочати наступ. Як ви вважаєте, наступальну операцію якого масштабу може організувати Київ? Наскільки я зрозумів, ви вважаєте, що спочатку буде наступ Росії, а вже після цього слід очікувати на контрнаступ ЗСУ.

Так, я думаю, події відбуватимуться саме в такій послідовності. Змінити порядок речей може тільки нанесення уражаючого удару по російській армії. Сьогодні росіяни втрачають батальйон на добу. Це досить великі втрати. За тридцять діб втратити стільки ж батальйонів - дуже чутливо для військ РФ.

На мою думку, все буде вирішуватися приблизно на початку березня. Тоді ми будемо розуміти, які сили вдалося сформувати Російській Федерації і наскільки успішно у них йде друга хвиля мобілізації. При цьому мобілізовані нової хвилі практично не зможуть взяти участь у наступальній операції. Або ж їх, як в 1941 році, будуть кидати з однією гвинтівкою на двох проти наших кулеметів.

Наприкінці лютого-початку березня ми будемо розуміти, яке угруповання вдалося зібрати їм, і яке є у нас. Якщо росіяни досі будуть формувати ударну групу, а Україна матиме резерв, думаю, ми не будемо чекати на ворога на полі бою і спробуємо зробити спробу наступу хоча б на одному оперативному напрямку. Ось саме про це, на мій погляд, і говорять наші західні партнери.

Як ви вважаєте, яким може бути наступ Росії? За логікою, їм найвигідніше було б піти на Київ і атакувати на Донбасі. Ви казали, що для походу на Київ у росіян немає сил і засобів. Але могли б вони, припустимо, піти на Харків? Чи існують ризики наступу на Харківську область, наприклад, з півночі регіону або з боку Луганської області?

Сценарій є можливим. З точки зору військового мистецтва, для реалізації успішної операції їм потрібно створити другий напрямок удару. Щоб була можливість наносити головний і другорядний удар.

Другий удар може бути завдано на одній з ділянок фронту у Харківській області. Наприклад, російські війська спробують вдарити південніше Харкова, щоб повністю захопити Луганську область і вийти на її адмінкордони. Тоді вони спробують наступати в напрямку Куп'янська - в районі річки Оскол. Можливо, так і зроблять. Але час йде - розпочалася третя декада січня і формування ударного угруповання в Білгородській області ми не спостерігаємо. Поки що Росія стягує всі сили на Донбас.

Росія, нав'язуючи нам позиційну війну, загрузла в методах ведення бойових дій, які успадкувала з часів Другої світової. І цим Герасимов себе суттєво обмежив. І навіть, незважаючи на те, що людський ресурс там дуже великий, на сьогоднішній день їм буде дуже проблематично сформувати два ударних угруповання, які потрібно буде забезпечити військовою технікою.

На мій погляд, росіяни збиратимуть ударний кулак в районі Донецька і завдаватимуть удару в напрямку Краматорська, а далі, наприклад, у бік Дніпра. Вони намагатимуться проламати танковим броньованим кулаком нашу оборону.

І намагатися взяти Краматорськ і Слов'янськ, щоб повністю захопити Донецьку область…

Виходячи з аналізу заяв, які лунають від оточення Путіна, я вважаю, що російське військове командування хоче не просто взяти Донецьку і Луганську області, а й побудувати буферну зону. Для цього вони прагнутимуть у всіх прилеглих областях прихопити ділянки територій. Тому вони постараються просунутися до Дніпропетровської, в Запорізької і Харківської областей. Однак щоб розуміти ситуацію і будувати подальші прогнози, нам потрібно буде подивитися, хто вийде проти нас на поле бою.

В підсумку, можна сказати, що Рамштайн-8 - одна з ключових зустрічей перед вирішальними місяцями на війні Росії проти України?

Правильно. Глава Пентагону Ллойд Остін так і сказав, що є час до весни, а зараз потрібно вирішити завдання підвищення рівня обороноздатності Збройних сил України. Треба припинити ейфорію наступальної операції і зосередитися на хорошій, потужній оборонній операції з максимальним нанесенням втрат російським військам.

Ейфорію слід залишити для того, щоб потім не було розчарувань. 300 тисяч російських військ треба буде якось перемолотити. Для цього знадобляться сили і засоби.

Джерело: Главред

Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 29 березня

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:30

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 29.03.24 орієнтовно склали:

Чехія знайшла для України вже мільйон снарядів - ЗМІ

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:22

Учасники ініціативи Чехії із закупівлі боєприпасів для потреб ЗСУ підписали угоду, в межах якої Україна отримає мільйон артилерійських снарядів, повідомляє . Спочатку передбачалося закупити 800 тисяч снарядів: 500 тисяч калібру 155 мм та ще 300 тисяч -...