Путін втратив головний важіль впливу на ЄС: Росію на газовому ринку повністю замінили США та Норвегія

Європейський Союз уже в серпні заповнив газові сховища більш ніж на 90%, хоча у планах це мало статися лише у листопаді. Росія остаточно втратила вплив на газовий ринок, передають Патріоти України.

Як пише видання Politico, це змушує Кремль з усіх сил намагатися заткнути діру у своїх фінансах, що утворилася після його рішення відрізати європейських клієнтів після повномасштабного вторгнення в Україну минулого року.

"Сьогоднішнє підтвердження того, що ми виконали наші вимоги до зберігання газу з випередженням графіка, наголошує, що ЄС добре підготовлений до зими, і це допоможе ще більше стабілізувати ринки найближчими місяцями", – сказала комісарка з енергетики блоку Кадрі Сімсон.

Ця новина підкреслює успіх ЄС у позбавленні залежності від російського трубопровідного газу. Російський газ впав до 23,6% імпорту ЄС за перші 32 тижні 2022 року, а цього року він знизився до 8,4%. Це робить зобов'язання ЄС припинити закупівлю російського газу до 2027 року досяжним.

"Це, безумовно, історія успіху, – сказав Джованні Сгараватті, аналітик брюссельського аналітичного центру Bruegel, для Комісії, для енергетичного ринку, але тим більше для урядів держав-членів, які досить добре відреагували на заміну 1 терават-годин російського газу, якого бракує, протягом року".

Російський газ значною мірою був замінений імпортом із США, Норвегії, Азербайджану та інших країн, що призвело до різкого зниження цін порівняно з піком 2022 року. Голландський індекс цін на газ TTF досяг 320 євро за мегават-годину у серпні минулого року; Цього тижня він коливався близько 38 євро.

Втім вартість газу, як і раніше, залишається вищою, ніж до війни, коли вона коливалася близько 20 євро за мегават-годину, що означає великі рахунки для домогосподарств і нижчу продуктивність для європейської промисловості.

"Сила України перевищила всі очікування, але членом НАТО та ЄС їй не бути": Орбан знов наробив одіозних заяв і не лише про нашу країну

субота, 27 липень 2024, 23:59

Україна наразі довела всьому світові, що вона - сильна держава, яка "успішно і з безпрецедентною силою" протистоїть РФ. . Про це прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан сказав у програмному виступі у літньому таборі Тушваньош у Румунії, інформують Патрі...

Буде ще одна війна? Хезболла перетнула всі "червоні лінії". Іранські проксі вдарили по єврейському поселенню на Голанських висотах, багато жертв

субота, 27 липень 2024, 23:19

В той час як Єврейська держава з жовтня 2023 року веде бої на півдні, у секторі Гази, на півночі може спалахнути війна ще більшого масштабу. Терористи угруповання Хезболла завдали ракетного удару по Голанських висотах. Боєприпаси вибухнули в районі Ма...