Путін вирішив змінити Конституцію, бо Лукашенко не погодився об’єднати Росію та Білорусь, - ЗМІ

Президент Росії Володимир Путін планував зберегти владу за допомогою "плана А" - створення "Союзної держави" з Білоруссю. Однак Олександр Лукашенко не погодився на це, передають Патріоти України.

Анонімні джерела у Кремлі розповіли Bloomberg, що Путін розраховував вмовити Лукашенка створити "Союзну державу", бо це б дозволило йому знову стати президентом.

У 2024 році закінчується четвертий термін нинішнього президента РФ Володимира Путіна. Чинна Конституція не дозволяє йому балотуватись знову, тож господар Кремля спробував вмовити Лукашенка створити "Союзну державу".

Справа у тому, що це би дозволило Путіну знову стати президентом – лідером новоствореної держави, до якої його попередні терміни не мали б відношення.

Як відреагував Лукашенко

Сам Лукашенко не приховував, що Путін намагався переконати його погодитись на об’єднання країн, однак він не готовий піти на це. Я в цьому не беру участі, й брати ніколи не буду. Я це сказав вашому президенту, – заявив Олександр Лукашенко в інтерв’ю "Эху Москвы".

Як Путін покарав Лукашенка

За місяць до 15 січня, коли Путін оголосив про внесення змін в Конституцію, він зустрічався з Лукашенком і намагався вмовити його погодитись на об’єднання двох країн. Президент Білорусі відомився і за це довелося "розплачуватися". Росія не погодилась продавати нафту на попередніх умовах й скоротила поставки на три чверті.

Довідка. Дешева нафта з РФ – одна з головних експортних статей для Білорусі, бо країна покупає сировину в Росії, переробляє її та продає за кордон.

Джерела у Кремлі запевняють, що тепер Росія готова повністю припинити експорт нафти в Білорусь, якщо Лукашенко не дозволить місцевим нафтопереробним заводам платити за російську нафту за ринковими цінами.

Олександр Лукашенко звинуватив Росію у порушенні домовленостей, але водночас заявив, що Мінськ готовий купляти нафту в Росії за ринковими цінами. За його словами, у Москві наполягають на "премії" російським компаніям.

Що Путін хоче зробити із конституцією РФ

Запропоновані російським президентом зміни є наймасштабнішими політичними реформами в історії Росії після схвалення Конституції в 1993 році.

Путін планує:

  • Змінити процедуру призначення уряду країни. Прем'єра, а також його заступників і міністрів буде затверджувати парламент;
  • По-новому призначати керівників силових відомств. Президент призначатиме їх після консультацій з Радою Федерації;
  • Перерозподілити повноваження між гілками влади, наділити повноваженнями Державну раду і дозволити їй звільняти суддів Верховного і Конституційного судів.
  • Змінити пункт про заборону одній і тій самій людині обіймати посаду президента понад 2 термінів поспіль;
  • Кандидат у президенти перед балотуванням буде змушений прожити в Росії 25 років (поки що діє віковий ценз в 10 років);
  • Президент не може мати іноземне громадянство або посвідку на проживання (навіть у минулому).

Путіну "це не повинно зійти з рук": Шольц заявив, що війна в Україні може затягнутися

субота, 20 квітень 2024, 17:28

Близькі країни до Росії мають сумніви, що війна в Україні має якийсь сенс для Кремля, однак війна може затягнутися. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, пише DW, передають Патріоти України. "У світі немає практично жодного глави уряду, який вір...

Почалися проблеми: Виробництво зброї в Україні сповільнюється з двох причин, - ЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 17:22

Українські підприємства з виробництва зброї, які з'явилися після початку повномасштабного вторгнення РФ, шукають фінансування і побоюються стати ціллю ракетних атак окупантів, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. За словами журналістів,...