Путін зачекає, поки будемо готові? Командувач ВМСУ розповів, коли нарешті перший дивізіон "Нептунів" заступить на бойове чергування

Перший дивізіон берегових протикорабельних комплексів «Нептун» буде передано ВМС ЗС України до квітня 2022-го року. Про це заявив Командувач національним флотом в ефірі Телерадіостудії МО України «Бриз», зазначають Патріоти України.

Контракт на виробництво якого Міністерство оборони уклало з Державним Київським конструкторським бюро «ЛУЧ» (Держ ККБ «ЛУЧ») наприкінці 2020 року.

Фінансування закупівлі комплексу РК-360МЦ «Нептун» на 2021 рік склало 720 164,6 тисяч гривень, що за курсом лютого складає 25,9 млн доларів.

До складу комплексу входять уніфіковані пускові установки, транспортно-заряджаючі машини, транспортні машини та рухомий командний пункт.

Перші публічні пуски ракети Р-360 провели у січні 2018 року, а про її розробку ще у червні 2013 року згадував тодішній Міністр оборони Павло Лєбєдєв у контексті згорнення програми зі створення комплексу «Сапсан».

ТПК крилатої ракети Р-360 Фото: РНБО

Як він тоді сказав, що інше підприємство «видало альтернативну ракету і може за кілька років розробити дослідний зразок» та уточнив, що альтернативна розробка належить Держ ККБ «ЛУЧ».

Береговий ракетний комплекс РК-360 МЦ «Нептуна» був прийнятий на озброєння Збройних сил України 23 серпня 2020 року.

Після цієї події стало відомо про завершення співпраці у розробці з українським виробником АТ «АвтоКрАЗ» та перехід на шасі марки TATRA.

Комплекс «Нептун» оснащено крилатими ракетами Р-360, які здійснюють політ на надмалих висотах на дальність близько 300 км. Ракета має стартовий та маршовий (основний) двигуни.

Першій є модифікованим твердопаливним стартовим прискорювачем від зенітної ракети С-125. Основний турбореактивний двигун МС-400 вироблено компанією «Мотор Січ».

В інтерв’ю телеканалу Апостроф (проект Security Talks) генеральний директор Держ ККБ «ЛУЧ» Олег Коростельов розказав, що Міністерство оборони України планує замовити ще один дивізіон берегового ракетного комплексу «Нептун».


Макрон намагається усунути фон дер Ляєн з посади голови Єврокомісії, заради нового протеже

четвер, 25 квітень 2024, 8:15

Президент Франції Еммануель Макрон веде переговори з іншими лідерами Євросоюзу щодо можливості замінити Урсулу фон дер Ляєн на посту голови Єврокомісії. Про це у середу, 24 квітня, повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела. . Зазначається...

Країни ЄС вагаються з наданням ППО Patriot Україні: ЗМІ дізнались причини

четвер, 25 квітень 2024, 8:05

Повідомляється, що виготовлення систем ППО займає багато часу, тому європейські країни не хочуть відмовлятися від своїх Patriot і ставити себе під загрозу, передають Патріоти України. Як повідомляє AP news, країни Євросоюзу, які мають системи ППО Patri...