Путін "закриває" небо: Чого чекати від Росії в небі над Україною і чому це викличе величезні збитки, - експерт

"Обмеження на польоти над територією України, про які днями знову заговорили у США, діяли і раніше. Однак останнім часом Україна всіляко намагалася домовитися із західними структурами про часткове збільшення пасажиропотоку через Україну. Але зараз, через загострення обстановки на Донбасі, на це вже не дуже варто розраховувати", - пише у своєму блозі В'ячеслав Коновалов, експерт громадської кампанії "Євро-патруль", передають Патріоти України, і продовжує:

"Згідно зі статистикою Украероруху за 2015-2016 роки, транзитна складова польотів за ці роки знизилася на 70%. У першу чергу, це - заслуга РФ, оскільки в 2013-2014 році вона спочатку закрила авіаперельоти в Азію через Україну, а після цього почала блокувати інші рейси, через що більшість зарубіжних авіакомпаній почали облітати Україну.

Фактично над Україною і надалі збережеться негласна безпольотна зона. Як довго це триватиме - залежатиме від того, чи почнуться у нас повномасштабні військові дії. Поки що йде силове протистояння-росіяни пижаться і намагаються зобразити, що от-от почнуть стріляти. Але очікувати якихось реальних бойових дій у повітряному просторі України навряд чи варто, що чітко видно з масової істерії з боку російських медіа, які повідомляють про літаки - розвідники країн НАТО - якщо раніше вони повідомляли про 20-30, то зараз вже говорять про 40-50 польотів на добу. І якщо вже істерія з їхнього боку продовжує наростати, це пряме свідчення того, що все йде не так, як хотілося б Кремлю.

Але таких "гойдалок" світові авіакомпанії не люблять - їм потрібна стабільність. І поки NOTAM (міжнародне повідомлення для пілотів) не скасував заборони на польоти над Україною, вони і далі будуть облітати нас над Румунією і Болгарією. Тим більше, що для економіки цих компаній-це божевільні витрати, оскільки на обліт необхідно витрачати ще 30-40 хвилин часу, а значить, і зайве паливо. Для України - це теж збитки, адже раніше ми непогано заробляли на аеронавігаційних витратах, а тепер цей трафік знову від нас піде, так і не повернувшись".

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...