Путін змінив відповідальних за планування війни, - Центр аналізу європейської політики

Президент Росії Володимир Путін позбавив ФСБ ролі основного шпигунського агентства у війні проти України і передав цю відповідальність мілітаризованому підрозділу військової розвідки ГРУ. Очолив процес генерал-лейтенант Володимир Алексєєв – перший заступник голови Головного розвідувального управління. Про це йдеться у матеріалі Центру аналізу європейської політики (Center for European Policy Analysis, або CEPA), передають Патріоти України.

Автори стверджують, що Путін не може пробачити Федеральній службі безпеки провальну підготовку до війни в Україні. "Публічний сигнал про перехід надійшов минулого тижня, коли прокремлівський телеканал "Царьград" показав сюжет "Генерали перемоги: хто керує російською спецоперацією?". У сюжеті припускалось, що ці люди забезпечать остаточне досягнення російськими військовими в Україні своїх цілей", – пише CEPA.

Серед названих у сюжеті імен генерал-полковника Володимира Алексєєва вперше назвали вищим генералом розвідки по Україні. "Ця новина ознаменувала значне зрушення. До цього часу за Україну відповідала П'ята служба ФСБ – відділ, який перед вторгненням надавав Путіну розвідувальні дані щодо України. Але катастрофічний початок війни, затьмарений попереджувальним оприлюдненням західними розвідками дуже таємних російських планів до їхньої реалізації, а також повною відсутністю народних повстань у російськомовних регіонах України, які обіцяли Путіну, кинув темну тінь на відділ. Його начальника, генерала ФСБ Сергія Бесєду, спочатку навіть заарештували", – пояснюють в CEPA.

Щодо Алєксєєва, то йому дають характеристику жорстокої і самовпевненої, аж до нерозсудливості, людини. Свою кар'єру він починав у спецназі, а не в розвідці. Його робота в ГРУ полягала в керуванні 14-м управлінням – по суті, спецназом ГРУ, – воєнізованим підрозділом агентства. Також він брав участь у військових діях у Сирії і на Донбасі.

Зазначається, що Алексєєв причетний до кількох найсерйозніших атак Путіна на Захід протягом останнього десятиліття. Зокрема, Велика Британія та ЄС звинувачують його в куруванні атаки з використанням хімічної зброї в Солсбері у 2018 році. Також він потрапив під санкції США за пряме кібервтручання у вибори в США 2016 року.

"Як голова уряду я повинен": Шольц заявив, що не передає Україні Taurus, бо боїться війни Росія-НАТО

четвер, 28 березень 2024, 11:28

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вкотре відмовився надати далекобійні ракети Taurus Україні. Він пояснив це тим, що важливим для нього лишається "не ескалювати" війну до зіткнення Росії та НАТО. Водночас на сьогодні Німеччина витратила на допомогу Україні ...

"Репліка GLSDB": Експерт розповів, чим особлива авіабомба, яку росіяни скинули на Харків

четвер, 28 березень 2024, 11:25

Вдень 27 березня російська терористична армія вдарила по Харкову авіабомбою з 200-кілограмовою бойовою частиною. За словами військового експерта Сергія Грабського, це новий тип зброї, яку росіяни цинічно тестують на мирних жителях України. Також він на...