Путіна кинуть у камеру з африканськими диктаторами: Прокурор Гааги пояснив, що загрожує за різанину у Бучі

Після того, як весь світ шокували жахи, побачені у звільнених від російських окупантів Бучі, Ірпені, Гостомелі та інших містах півночі Київської області, все частіше точаться розмови про кримінальну відповідальність за напад на Україну військового та політичного керівництва Росії, зокрема президента країни Володимира Путіна, передають Патріоти України.

Чи може лідер Росії опинитися на суді в Гаазі, в якій країні його можуть затримати і в якій камері він сидітиме? Про це у коментарі німецькому виданню Bild розповів головний прокурор Міжнародного кримінального суду у Гаазі (МКС) Карім Хан.

З 2014 року він розслідував військові злочини Росії після окупації Криму та окремих частин Донецької та Луганської областей. Однак у зв'язку із початком повномасштабного вторгнення військ РФ розслідування тепер поширюється на всю Україну.

Чи можна віддати під суд Путіна? Карім Хан стверджує, що теоретично це можливо. Для цього потрібно довести, що українське цивільне населення зазнавало навмисного насильства та гонінь. Доказами у цій справі можуть бути радіоповідомлення російських військових, перехоплені спецслужбами Заходу. Тоді можна видати міжнародний ордер на арешт Путіна.

"Це було б реально лише в тому випадку, якби він був повалений та заарештований у Росії. Або якби Путін приїхав до країни, яка виконує міжнародний ордер на арешт. Але це малоймовірно. Він заздалегідь уточнить, чи безпечна його подорож. Проте це суттєво обмежило б свободу пересування Путіна, оскільки такі злочини не мають терміну давності", заявив – Хан.

Він також розповів, що Путін сидів би у в'язниці в Гаазі – у корпусі суворого режиму з африканськими диктаторами, військовими злочинцями та польовими командирами.

Міжнародний кримінальний суд із липня 2002 року відповідає за особливо тяжкі злочини: геноцид, злочини проти людяності, військові злочини. 18 суддів обираються 123 сторонами на термін 9 років. Росії та України серед них немає, але Україна ухвалила юрисдикцію суду на своїй території з 2013 року. Суд не пов'язаний із Організацією Об'єднаних Націй.

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...