Путіну треба не один фронт: Росія може використати балканський конфлікт для розпалювання війни в центрі Європи, - експерт

Балканський конфлікт є чудовим полем для використання Росією цієї ситуації з метою розпалювання війни в центрі Європи. Про це повідомила експерт-балканіст Марія Гелетей в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України.

"Це чудове поле для використання Росією цієї ситуації, тому що Росія використовує будь-яке малесеньке заворушення на Балканах: вона використовувала ситуацію в Македонії, яка трапилася декілька місяців тому, вона використовує Косово. Якщо подивитися на західні та українські медіа, у нас є звичайна згадка про ситуацію, а у росіян заклики про те, що там починається ще одна лінія фронту і починається війна. Хоча ми не бачили війни, ми бачили звичайне протистояння, звичайний протест", - сказала Гелетей.

За її словами, ситуація між Сербією та Косово може перерости у воєнний конфлікт, тому косовська сторона після консультації з західними партнерами пішла на поступки. Разом з тим, при сутичках більш серйозного характеру у ситуацію втрутиться контингент KFOR, який перебуває у Косово.

"Вони не втручалися у цю ситуацію, яка виникла цими днями, тому що не було підстав. Вони спостерігали за нею. Але якщо буде розвиватися серйозніше, вони будуть втручатися. І це збереже принаймні Косово від такої війни. Але це може бути інша країна на Балканах, це Боснія і Герцеговина, вона теж дуже чутлива до конфліктів, вона дуже розділена", - сказала експерт.

Вона зазначила, що цю ситуацію Росія теж може використати для того, щоб розпалити війну в центрі Європи, і тоді для європейців буде складно одночасно підтримувати Україну і Балкани.

Окупанти намагаються обійти Часів Яр з флангів, але успіхів не мають: Військовий розповів, що відбувається

субота, 27 квітень 2024, 6:22

Противник намагається обійти Часів Яр з лівого та правого флангів, щоб взяти в оперативне оточення. Внаслідок цього йдуть дуже складні бої в Іванівському та Богданівці. Водночас протягом останніх тижнів ворог не зміг досягти значних успіхів в обох насе...

Москва заскочена зненацька. Стратегія ППО РФ не розрахована на українські технології, — Newsweek

субота, 27 квітень 2024, 5:58

Найгірше щодо загрози з неба для держави-агресора тільки починається. Росії терміново треба переглядати концепцію протиповітряної оборони. Однак швидко це не вийде, навіть якщо вдасться намацати правильні рішення. За словами аналітика RAND Маттіаса Еке...