"Путинскому преемнику придется вернуть Крым, извиниться перед Украиной и компенсировать все убытки", - кримський політик

"Кримська платформа" – досить вдалий крок. За багато років все ж знайшли формулу, яка не дозволяє забути про Крим і постійно активізуватиме це питання.

Росії доведеться не лише розпочати діалог з Україною щодо кримського питання, а й навіть повернути окупований півострів назад до складу нашої держави. Про це сказав український політик та ексвіцепрем'єр кримського уряду Андрій Сенченко, коментуючи нещодавню резолюцію впливової міжнародної Організації об’єднаних націй (ООН), яка закликає посилити міжнародну взаємодію для припинення незаконної окупації Криму Росією, передають Патріоти України.

"На жаль, організації такого рівня дуже повільно вирішують гострі питання. У 14-му році й після цього нам постійно висловлювали співчуття, але ніяк не могли витягнути із себе реальне визначення того, що відбувалося в Криму і на Донбасі. Тому недавня резолюція ООН – новий крок вперед. А Росії доведеться повернути Крим", – заявив він.

На уточнення щодо можливої реакції Росії, яка вже шостий рік відмовляється обговорювати питання анексії Криму на будь-яких зустрічах, вважаючи його закритим, Сенченко запевнив, що в нового президента не буде іншого виходу, як розпочати перемовини щодо повернення Криму назад.

"Так, домовитись із Путіним і путінською Росією неможливо. Проте зміна влади там буде, і новому президенту не буде сенсу тягнути нинішні проблеми далі. Збройне захоплення й окупація Криму та продовження агресії проти України в різних напрямах тягне Росію на дно", – вважає Сенченко.

"Путінському наступнику доведеться повертатися до міжнародного права, просити вибачення в України й українців, компенсувати збитки зруйнованих сфер, інфраструктури на Донбасі й звісно ж, повернути Крим", – додав політик.

Нагадаємо, що незважаючи на пандемію коронавірусу, коли провідні країни світу зайняті подоланням її наслідків, Україні вдалося не лише просунути нову ідею з повернення окупованого Криму до свого складу, а й залучити до неї міжнародних партнерів. Йдеться про ініціативу "Кримська платформа". Це новий майданчик для переговорів щодо деокупації Криму та його повернення. Перший саміт запланований на травень 2021 року.

Концепцію платформи в ООН ще 23 вересня представив президент України Володимир Зеленський. Тоді ж він запропонував міжнародним партнерам долучитися до цієї ініціативи, щоб об'єднати зусилля для повернення Криму.

Росія спершу відмовлялася від будь-якого свого залучення, однак тепер через катастрофічну нестачу питної води на півострові в особі депутатки Наталі Поклонської вже натякає на свою участь.

"Кримська платформа" – досить вдалий крок. За багато років все ж знайшли формулу, яка не дозволяє забути про Крим і постійно активізуватиме це питання. Така тактика додає можливостей із залучення в роботу платформи нових країн. На Росію треба тиснути надалі, бо нічого іншого окрім тиску, там не розуміють", – підсумував Сенченко.

Джерело: Обозреватель

Коли Україна дозріє до таких моральних стандартів? Глава МЗС Латвії йде у відставку через журналістське розслідування

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:05

За інформацією журналістів, Кріш'яніс Каріньш нібито витратив до 1,3 мільйона євро на оренду приватного літака для офіційних поїздок. Кріш'яніс Каріньш, міністр закордонних справ Латвії, у четвер, 28 березня, заявив, що піде у відставку після скандалу,...

"Хороші продавці гною носять його зразки в роті": Кірбі висміяв росіян, які пов'язують Україну з терактом під Москвою

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:56

Російські чиновники, які шукають «український слід» у теракті під Москвою, здаються доволі хорошими продавцями гною. Про це заявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, передають Патріоти України з посиланням на The Hill. Кірбі вкотре під...