Рада підтримала "західну" правку і розблокувала роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому проект закону №3711-д про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" та деяких інших документів щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС). За відповідне рішення проголосували 293 народних депутати, передають Патріоти України.

Зазначимо, що 217 голосів за документ дала фракція "Слуга народу", 22 – "Європейська Солідарність", 13 – група "За майбутнє", 15 – фракція "Голос", 19 – група "Довіра". Також законопроект підтримали 7 позафракційних нардепів. Не підтримали документ нардепи від ОПЗЖ та "Батьківщини".

\

Документ передбачає, що має бути створена комісія для відбору 16 нових членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Це, фактично, "кадрова агенція" для судів, яка проводить конкурси з добору суддів, а також переатестовує чинних суддів.

Важливо, що нардепи під час голосування підтримали ключову поправку №453, яку вимагали Європейський Союз та НАТО. Вона передбачає, що голоси міжнародних експертів матимуть вирішальний голос під час обрання кандидатів у члени ВККС.

Згідно із поправкою, перший склад Конкурсної комісії розпочинає роботу за умови призначення щонайменше чотирьох членів Конкурсної комісії, з яких двоє – запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, в порядку, визначеному цим законом.

Цікаво, що рішення першого складу Конкурсної комісії може вважатися ухваленим, якщо за нього проголосували не менше, ніж чотири (з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями). Водночас, у разі однакової кількості голосів "за" і "проти," голоси трьох членів Конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, є вирішальними.

Про що йдеться в законопроекті

Законом визначено статус та склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, згідно з яким:

1. ВККС є державним колегіальним органом суддівського врядування, який на постійній основі діє у системі правосуддя України.

2. ВККС є юридичною особою, має печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, самостійний баланс та рахунки в органах Державної казначейської служби України.

3. ВККС складається з шістнадцяти членів, вісім з яких призначаються з числа суддів або суддів у відставці.

4. ВККС вважається повноважною, за умови призначення до її складу не менше одинадцяти членів.

5. У разі закінчення строку повноважень члена ВККС, внаслідок чого Комісія вважатиметься неповноважною, такий член продовжує виконувати свої повноваження до дня призначення на його посаду іншої особи, але не більше трьох місяців.

5. Порядок роботи ВККС визначається цим законом.

6. ВККС має офіційний веб-сайт та офіційний друкований орган, які є офіційними джерелами інформації про роботу Комісії. Офіційний друкований орган може видаватися в електронному вигляді.

7. Членом ВККС може бути громадянин України, який:

  • володіє державною мовою;
  • має вищу юридичну освіту;
  • має стаж професійної діяльності у сфері права не менше п’ятнадцяти років;
  • відповідає критеріям доброчесності і професійної компетентності, що визначені цим законом.

8. Член ВККС має дотримуватися політичної нейтральності, не може належати до політичних партій, професійних спілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності.

Крім того, законом:

– встановлено чіткі строки внесення пропозицій щодо кандидатур до складу Конкурсної комісії з питань доброчесності, її формування, визначено вимоги до кандидатів до складу цієї комісії, права та обов'язки її членів;

– визначено порядок проведення конкурсу та призначення на посаду члена ВККС та вдосконалено порядок організації роботи та засідань Комісії;

– виключено статтю 28-1 ЗУ "Про Вищу раду правосуддя" щодо створення та діяльності Комісії з питань доброчесності та етики;

– вилучено низку положень розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" закону №193-IX, які визнані Конституційним Судом України (КСУ) такими, що суперечать Конституції.

– встановлено загальне правило для визначення кількості суддів у суді, за яким ця функція покладається на Вищу раду правосуддя (ВРП) після отримання консультативних висновків від Державної судової адміністрації України та Пленуму Верховного Суду (для визначення кількості суддів Верховного Суду), встановлено, що максимальна кількість суддів Верховного Суду не може перевищувати двохсот суддів.

Крім того, з метою забезпечення першочергових заходів із реформи органів прокуратури, документ вносить зміни, що пов'язані зі зміною назв регіональних прокуратур на обласні прокуратури.

Відповідні зміни вносяться до законів України:

  • "Про судоустрій і статус суддів";
  • "Про Вищу раду правосуддя";
  • розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" ЗУ "Про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів";
  • низки законів щодо діяльності органів суддівського врядування".

На Росії посадили на 10 років бурята, який "планував вступити в легіон Свобода Росії" (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 5:58

Astra зазначає, що 26-річного чоловіка затримали в Кемерівський області, коли той "їхав у бік українського кордону". Другий Східний окружний військовий суд в Росії засудив 26-річного жителя Бурятії до 10 років колонії та штрафу 500 тисяч рублів. Чолові...

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...