Рада повернула українцям податки і ввела нові правила для ФОП

Верховна Рада на позачерговому зібранні у понеділок, 30 березня, прийняла законопроект про забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням COVID-2019, передають Патріоти України.

За нього проголосували 312 депутатів. Законопроект №3275 (за авторством Дмитра Наталухи) зареєструвала група народних депутатів, серед яких члени фракцій "Слуга народу", "Батьківщина", "Європейська солідарність", "Голос".

Нові правила для ФОП

Одне з важливих нововведень – Верховна Рада розширила норму по доходу для "єдинників". Наприклад, якщо раніше залишатися на першій групі податку та сплачувати за все 210,2 грн податку, могли тільки ті підприємці, які отримують до 300 тис. грн річного доходу, то за новими правилами – 1 млн грн.

Кому повернули податки

Кожен працюючий українець тепер має право повернути частину прибуткового податку, якщо він витрачав гроші на лікування, освіту або іпотеку. В цьому році цей перелік хочуть збільшити і повертати частину податку і тим, хто допомагав медичним установам під час боротьби з поширенням коронавірусу.

Розмір компенсації обчислюється за формулою: сума витрачених коштів × 18%. компенсацію можна отримати на витрати загальною сумою не більше річного доходу. Також важливо відзначити, що компенсацію можуть отримати громадяни України, які витратили гроші в українських компаніях. Тобто якщо відправитися на лікування, наприклад, до Ізраїлю, на компенсацію розраховувати не варто.

Крім того, від ПДВ звільнять операції з ввезення на митну територію товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів і/або медичного обладнання), які використовують для боротьби з поширенням коронавірусу і лікування хворих.

Роботодавцям дозволили переходити на гнучкий графік

Переходити на гнучкий графік тепер можна за згодою між працівником і власником підприємства.

Застосування гнучкого режиму робочого часу не повинна змінювати нормуванні, оплату праці та трудові права. При дистанційній (віддаленої) роботі співробітники розподіляють робочий час на свій розсуд, на них не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку, якщо інше не передбачено в трудовому договорі.

безробітним допоможуть

Якщо співробітник вимушено не працює в період карантину, йому повинні будуть виплачувати 2/3 окладу. З іншого боку, ті, хто частково втратив зарплати через карантин, можуть претендувати на компенсацію по частковому безробіттю. Важливо відзначити, що заява до Фонду соціального страхування подає роботодавець, він же і виплачує працівникові допомогу.

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...