Є низка заборонених питань: Рада зробила крок до закону про референдум

Парламент ухвалив у першому читанні законопроект "про народовладдя через всеукраїнський референдум". Відповідну ініціативу президента Володимира Зеленського підтримали 252 народних депутатів. Альтернативні законопроекти нардепів "Батьківщини" й ОПЗЖ набрали недостатню кількість голосів, передають Патріоти України.

Документ дозволить українцям підтримувати зміни до Конституції, зміни території України та навіть скасовувати закони. Референдум оголошують на вимогу не менше 3 млн громадян, які мають право голосу. Його проведення оголошує президент своїм указом.

Законопроєкт передбачає, що на референдум можна винесли лише одне питання, яке передбачає чітку відповідь: "так" чи "ні". Заборонені питання, які суперечать Конституції України або принципам і нормам міжнародного права.

Також не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності, створення загрози національній безпеці, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі.

Заборонені питання щодо законопроєктів з питань податків, бюджету, амністії, а також питання, які, згідно з Конституцією та законодавством, відносяться до відання органів правопорядку, прокуратури або суду. Законопроєкт передбачає можливість проведення електронного голосування. Від консультативного референдуму пропонує відмовитися.

Втік із України ще 10 років тому: "Завгоспа" Януковича видворили з Литви

вівторок, 23 квітень 2024, 21:41

Литовська влада видворила з території країни колишнього голову Державного управління справами та одного із соратників колишнього президента України Віктора Януковича Андрія Кравця. Про це повідомляє литовське видання Delfi, передають Патріоти України. ...

Та невже?: Шойгу анонсував появу ППО "нового покоління" у Росії

вівторок, 23 квітень 2024, 21:29

Країна-агресор Росія вже у поточному році матиме на фронті перші зразки зенітної ракетної системи "нового покоління" С-500 у двох модифікаціях. Про це сказав міністр оборони РФ Сергій Шойгу у вівторок, 23 квітня, передають Патріоти України. "Цього року...