Радили копати траншеї: Кулеба розповів, коли Україна отримала перші "сигнали" від США щодо ризику вторгнення РФ

Перші "сигнали" від США щодо загрози масштабного вторгнення РФ Україна отримала ще у вересні 2021 року. У Держдепартаменті українській владі порадили "копати траншеї". Про це розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передають Патріоти України.

За його словами, жодних підтверджень вторгнення, що готується, американські партнери тоді не надали. "Перші дзвіночки у вересні були. Ми з Єрмаком (керівник Офісу президента. – Ред.) були у Вашингтоні. І нам уже такі перші почали подавати сигнали. Ми дуже серйозно до цього поставилися", – запевнив Кулеба.

Він додав, що разом із Єрмаком був присутній на зустрічі із представником Держдепу США. "І прийшла людина, сіла, ось як ви, так чашку кави поставив й каже: "Ну, що, хлопці? Копайте траншеї", – згадав глава МЗС.

За словами Кулеби, попередження озвучив досить високопоставлений посадовець – другого управлінського рівня, проте на прохання обґрунтувати загрозу "жодного підтверджуючого факту" не було озвучено. Більше того, після цього було "поставлено крапку" і жодної інформації не надавалося. Тим часом РФ накопичувала війська на кордоні й чекала моменту для провокації.

"Але тоді ще жив нормандський процес, тоді ще гра була велика дипломатична з політичними суперставками на тему "хто перший моргне". Ну, тобто "Мінськ"... Росії що було важливо? Росії було важливо, щоб ми якось їх спровокували", – зазначив Кулеба.

За його словами, Кремль мав намір влаштувати провокацію безпосередньо вздовж кордону або в тристоронній контактній групі.

"І тоді, наприклад, Андрію Єрмаку, який відповідав за нормандський формат, – я йому кілька разів казав: "Слухай, я реально не розумію, як ти все це терпиш: ці нескінченні переговори з Козаком (Дмитро Козак – заступник глави адміністрації президента РФ, переговорник у нормандському "форматі. – Ред.)". Бо свідомо буквально... Було видно, що він штовхає, провокує", – розповів глава МЗС України.

Після гучних звинувачень у корупції: Міністр Сольський подав у відставку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:31

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею на 500 мільйонів, написав заяву про відставку. Про це повідомив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у Facebook в четвер, 25 квітня. . "До Верховної ...

Є важливий момент: Командир пояснив, чим замінити демобілізацію в Україні, і чому вона не потрібна до завершення війни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" полковник Павло Паліса виступив проти демобілізації до кінця війни. Військовий вважає, що набагато важливіше отримати можливість частіше проводити ротації для відновлення боєздатності підрозділі...