Ракетний комплекс "Нептун" здатний знищити флот РФ, проте нинішня влада не виділяє на нього коштів, - Тетяна Чорновол

Береговий ракетний комплекс “Нептун” здатний знищити флот Росії в разі атаки з моря, проте чинна влада не виділяє на цей проєкт достатньо коштів. Про це йдеться у розслідуванні журналістки Тетяни Чорновол спеціально для програми “Вечір з Миколою Княжицьким”, передають Патріоти України.

Узбережя Чорного та Азовського морів – вразливі місце оборони України. Ніхто не може гарантувати, що президент Росії Володимир Путін відмовився від планів 2014-го року з’єднати окупований Донбас із анексованим Кримом і проросійським Придністров’ям. Що означало би окупацію всього Півдня України.

Захист Одеси, у якої за спиною Придністров’я, від Чорноморського флоту РФ – пріоритет №1. У державному оборонному замовленні за 5-го президента Петра Порошенка цьому питанню була приділена особлива увага. Було заплановано, що у 2021 році на захист Одеси та всього узбережжя стане ракетний, протикорабельний дивізіон “Нептун”, а в наступному році – вже 3 дивізіони.

Варто зауважити, що керована ракета комплексу “Нептун” цілить на відстань до 300 км, що дозволяє з нашої сухопутної території тримати під прицілом весь Чорноморський флот РФ біля самісінького узбережжя Криму. Тому “Нептун” – це реальний захист.

Однак останні 2 роки команда президента Володимира Зеленського недофінансувала цей проєкт державного КБ “Луч”, тому дивізіону “Нептун” зараз немає. Фізично є лише одна бойова установка “Нептун”. У свою чергу міністр оборони України Андрій Таран заявив, що вона на бойовому чергуванні в Одесі. Однак це неправда, адже в неї замість ракет макети і нині “Нептун” використовується для начальних цілей в Одеському військовому училищі.

“Це дослідний зразок, який був розроблений і випробуваний. Навчально-бойовий зразок, який передано військово-морським силам для організації підготовки фахівців”, – повідомив помічник генерального директора військово-технічних питань КБ “Луч” Юрій Ярусевич.

Були навіть бойові ракети, проте у серпні 2020 року їх розстріляли під час завершальних випробувань “Нептуна”. А на нові ракети чинна влада державному КБ “Луч” коштів не надала.

Джерело: Еспресо.ТV

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...