Ракетний обстріл окупантами Одеси: Пошкоджено будівлю Національного художнього музею

В Одесі через ракетний удар пошкоджено історичну будівлю Одеського національного художнього музею. Про це повідомив у Facebook міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, передають Патріоти України.

Він зазначає, що сьогодні вранці Росія вдарила ракетами по Одеському порту, саме туди, де зберігалося зерно, яке повинні були вивезти за кордон. "Вдарила безпринципно і зухвало. Більше того, цим ударом Росія поставила під загрозу історичний центр Одеси, включений до попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Вибухова хвиля пошкодила вікна в будівлі Одеського художнього музею. На щастя, постраждалих немає, музей негайно почав роботи з ліквідації пошкоджень", - написав Ткаченко.

Він зазначив, що Одеса - єдине місто в Україні, яке зберегло містобудівну структуру багатонаціонального портового міста, характерну для кінця 18-19 століть, яка, крім українців, відображає вплив численних етнічних спільнот.

За словами Ткаченка, портова частина, за оновленою версією номінаційного досьє, яке незабаром буде подано Україною в ЮНЕСКО, буде входити в буферну зону об'єкта Всесвітньої спадщини. Порт розташований впритул до ключових об'єктів культурної спадщини в історичному центрі Одеси.

"Я в черговий раз закликаю ЮНЕСКО і міжнародну спільноту зробити все можливе, щоб зупинити удари Росії по мирних містах України та знищення культурної й природної спадщини. Росія не має права бути членом ЮНЕСКО, а тим більше головувати в Комітеті Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО", - зазначив Ткаченко.

Одеський Національний художній музей:

Довідка. Будівля, в якій розташований Одеський Національний художній музей, зведена в період між 1824 і 1828 роками. Автор проекту невідомий. Після закінчення будівництва споруду освідував відомий архітектор Франс Боффо. Першою власницею палацу була графиня Ольга Наришкіна (уроджена Потоцька).

У 1888 році палац придбав Одеський міський голова Григорій Маразлі — відомий громадський діяч, колекціонер і меценат. У 1892 році він передав палац місту з метою створення в ньому музею. Будівля є пам'яткою архітектури.

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...

Росія планує зірвати Глобальний саміт миру в Швейцарії – Зеленський

середа, 24 квітень 2024, 19:55

Росія має конкретний план для зриву Глобального саміту миру, який має відбутися у Швейцарії. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками держав-партнерів і міжнародних організацій, які працюють в Україні, передають Па...