Раніше обіцяли цього не робити: Німецька компанія Bosch возить до Росії товари подвійного призначення


Німецька компанія Bosch, чиї вироби Росія використовувала для виготовлення бронетехніки, ймовірно, продовжила співпрацю з путінським режимом. Хоча раніше представники гіганта переконували, що не будуть цього робити, зазначають Патріоти України.

За даними джерел серед українських перевізників, для перевезення вантажів подвійного призначення до Росії чи принаймні на певному етапі шляху, судячи з усього, використовують польську компанію, яку заснувала українка. Йдеться про Марину Маляренко, яка володіє зареєстрованою у Варшаві компанією Alesco tsl sp. z o.o. Вона помилково виклала у чат спільноти перевізників товарно-транспортну накладну, яка свідчить про те, що Bosch буцімто завозить до Росії товари подвійного призначення, які використовують при виготовленні військової техніки.

Згідно з документом, ТОВ Robert Bosch Saratov замовила в іншого німецького виробника Nabaltec AG 20 тонн оксиду алюмінію – хімічної речовини, яка входить до товарів подвійного призначення.

Товар можуть використовувати у нафтопереробній, хімічній та автомобільній галузях

У товарній накладній вказано, що фірма українки Alesco на замовлення російської філії Bosch займалася перевезенням 20 палет речовини NABALOX® NO 105-71 RA.

У коді товару, який транспортується, вказано європейський митний класифікатор 28182000, який відповідає оксиду алюмінія.

У Росії оксид алюмінію має класифікатор 281820000 та входить до переліку товарів подвійного призначення. Експерти кажуть, що останні цифри класифікації можуть різнитися в окремих країнах, саме тому у Росії вказаний додатковий 0.

Згідно з офіційним релізом Bosch від 18 березня 2022 року, компанія мала б згорнути постачання та виробництво продукції, яка може використовуватись росіянами у "нецивільних" цілях. Про це писав також глава МЗС України Дмитро Кулеба, який зазначив, що Bosch має вийти з російського ринку.

Незадовго ж до цього в офіційному листі від компанії ексміністру Кабміну Дмитру Дубілету у Bosch вказали, що припинили приймати заявки від російських автовиробників та зупинили постачання продукції для них.

Як філія німецького гіганта могла відновити співпрацю із росією

Вже у липні цього року філія німецького гіганта почала замовляти потрібну для виробництва у Росії продукцію. Так, завантаження потрібної німцям у росії продукції проходило 29 липня у німецькому Швандорфі. Після цього тягач та причеп з номерами WGM 5145C/WGM2378P відвозив вантаж до польського складу.

За словами перевізника Юрія Марчука, який описав ситуацію у своєму фейсбуці, власниця Alesco не могла не знати про те, що отримувачем вантажу є зареєстрована у Росії компанія, адже в документах вказана адреса кінцевої доставки товару – місто Енгельс, Саратівської області. Саме за цією адресою зареєстрована ТОВ "Роберт Бош Саратов".

Джерело: 24 канал

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...