Реальний план чи залякування? Мельник оцінив, чи готується Путін до ударів по українських АЕС

Ядерна загроза з боку країни-агресора Росії передбачає удари не по ядерних реакторах, а по структурі, від якої залежить їхнє функціонування. Ворог, як і раніше, розраховує на те, що його тактика ядерного шантажу сприятиме послабленню підтримки України з боку західних партнерів, Патріоти України.

Таку думку в ексклюзивному коментарі OBOZ.UA висловив співдиректор програм зовнішньої політики, координатор міжнародних проєктів Центру Разумкова, військовий експерт Олексій Мельник. "Коли йдеться про ядерну загрозу з боку Росії, то насамперед мається на увазі не застосування ядерної зброї у класичному сенсі, а саме ядерні провокації", – зауважив він.

За словами експерта, коли йдеться про загрозу атак Росії на атомні електростанції, "скоріш за все, йдеться не про атаки безпосередньо на ядерні реактори, а на структуру, яка забезпечує життєдіяльність та нормальну роботу цих реакторів". Зокрема, це руйнування підстанцій, ліній живлення, створення аварійних ситуацій на АЕС, уточнив Мельник.

Водночас експерт наголосив, що найбільшу небезпеку становить ситуація на Запорізькій АЕС, яка наразі перебуває під контролем Росії і "де росіянам абсолютно нічого не варто вчинити такі провокації, створити аварійну ситуацію, особливо якщо в певний момент Росія буде відходити з тих позицій".

Він також нагадав про те, що країна-агресор Росія вже експлуатувала тему небезпеки "ядерного інциденту" на Курській АЕС, яка нібито виникла через операцію ЗСУ на Курщині.

"Тобто йдеться не лише про атомні електростанції, які знаходяться на контрольованій території України, але й також про Запорізьку АЕС та Курську АЕС", – зауважив Мельник.

Відповідаючи на запитання, якою є мета такого залякування, експерт сказав: "Це традиційна російська тактика ядерного шантажу. Це залякування, примус західних партнерів України до самообмежень. Отже, якщо ця тактика працювала до цього, чому вона не повинна спрацювати зараз?"

Швидко відправили до Кобзона: ЗСУ знищили росіян, які намагалися прорватися в Селидове (відео)

субота, 28 вересень 2024, 9:41

Російські окупанти на Донеччині намагалися прорвати оборону ЗСУ на Донеччині. Атака закінчилася для росіян невдало. Про це в своєму телеграм-каналі "Офіцер+" повідомив боєць ЗСУ з позивним "Алекс", передають Патріоти України. "З південного флангу проти...

"Україна опинилася в надскладній ситуації": Ідеальний американський шторм, - Вадим Денисенко

субота, 28 вересень 2024, 9:08

"1. На жаль, все те, що зараз відбувається в США - це велика політтехнологія. Аналітики Трампа запропонували зробити передвиборчий ривок за наш рахунок", - про це у Фейсбуці пише Вадим Денисенко, передають Патріоти України. "В штатах зараз іде боротьба...