Регіон "розкачують" за прикладом Донбасу? На Закарпатті планують створити "угорський" район

Міністерство розвитку громад і територій України оприлюднило нові проєкти районування українських областей, у яких йдеться про появу Берегівського району. Як зазначає письменник Андрій Любка, так українська влада пішла на перші поступки Будапешту. Про це він написав у рубриці "Точка зору" на сайті "Радіо Свобода", передають Патріоти України.

За його словами, тепер більшість населення в новому районі буде говорити угорською, оскільки пролягає він фактично біля кордону з Угорщиною.

Водночас відомо, що угорці десятиліттями просили в України створити окрему адміністративну одиницю на Закарпатті. Крім цього, пропагували визнання культурної автономії і виступали за появу особливого "угорського виборчого округу" на виборах до Верховної Ради.

"Жодна українська влада (навіть Януковича!) на такі поступки не йшла, розуміючи всі потенційні загрози для стабільності регіону й національної безпеки. У проєктах децентралізації експерти зазначали, що укрупнювати райони за етнічною ознакою – велика помилка. І, наприклад, Берегівський район пропонували об'єднати з Іршавським або Мукачівським, тобто долучити населені пункти з українським населенням. Позицію експертів не врахували", – пише Любка.

Він підкреслив, що створення Берегівського району не розцінюється як трагедія для України, але є неприпустимою помилкою. На думку письменника, така адміністративна одиниця може стати причиною багатьох проблем.

"Ще важливіше усвідомити той факт, що створення Берегівського району є проблемою не тільки для Закарпаття. Поява окремих "етнічних" районів може запустити процес створення таких адміністративних одиниць по всій Україні", – вважає Любка.

"Від божевільних можна чекати чого завгодно": Черник пояснив, чому не варто боятися наступу Росії з Придністров'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:48

Алогічна поведінка Російської Федерації у контексті агресії проти України не дозволяє повністю виключити вірогідності, що загарбники спробують почати наступ на нашу державу з території тимчасово окупованого Придністров'я. Однак якщо це й станеться, осо...

"Завдання зробити так": В Україні розглядають можливість не всі ділянки фронту прикривати людьми, - експерт

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:44

Експерт розповів, які технологічні рішення можуть бути впроваджені, аби військові могли перебувати на відстані у бліндажах та керувати боєм за допомогою автоматизованих систем, передають Патріоти України. Керівник Центру військово-правових досліджень, ...