Репресії тільки набирають обертів: У Білорусі силовики проводять обшуки в журналістів "Белсата" і "Радыё Свабода"

У Білорусі 16 липня силовики прийшли вранці до журналістів, які співпрацюють із телеканалом "Белсат" (Польща), що веде мовлення переважно білоруською мовою. Про це повідомляють на сайті ЗМІ, передають Патріоти України.

Зокрема, обшуки проводять у ведучого програми "Каждый из нас" Гліба Лободенка, журналістів "Белсата" Галини Абакунчик, Євгена Меркіса, Ігоря Ільяша, кореспондентів телеканала у Гродні – Олексія Кайріса, Христини Чернявської, Павла Можейка, журналіста в Пінську Віктора Ярошука.

Зазначають, що обшук також провели в журналістки Анни Галети, її затримали за ст. 293 Кримінального кодексу Білорусі (організація масових заворушень). "Радыё Свабода" в Telegram-каналі повідомило, що силовики прийшли з обшуками до співробітника ЗМІ Валентина Жданка, а також затримали журналістів Олега Груздиловича й Інесу Студинську.

Контекст:
Нову хвилю масштабних обшуків у редакціях незалежних медіа і вдома у журналістів розпочали в Білорусі минулого тижня.

8 липня редакція опозиційної білоруської газети "Наша Ніва" повідомила про те, що влада країни заблокувала доступ до їхнього сайта. Окрім того, в офісі видання провели обшуки. Журналісти розповіли, що силовики під час затримання побили головного редактора газети Єгора Мартиновича. Із міркувань безпеки редакція була змушена заявити про припинення роботи в Білорусі.

"Наша Ніва", зокрема, висвітлювала масові акції протесту, які почалися в Білорусі 9 серпня 2020 року після виборів президента. На одному з мітингів силовики затримали журналістку видання Катерину Карпицьку.

14 липня силовики прийшли з обшуками до юристів неурядової правозахисної організації (НПО) "Весна". Після президентських виборів 2020 року організація активно висвітлює події, пов'язані з мітингами і репресіями проти їхніх учасників, веде списки політв'язнів.

Окрім "Весни", обшуки провели в офісах десятка білоруських громадських організацій по всій країні. Серед них правозахисний майданчик "Територія права", Центр правової трансформації Lawtrend, Білоруська асоціація журналістів, Центр економічних досліджень BEROC і багато інших.

Згодом стало відомо про затримання керівника "Весни" Олеся Біляцького. Також затримано юриста центру Володимира Лабковича і його дружину, правозахисницю Євгенію Бабаєву, члена ради "Весни" Валентина Стефановича, журналіста і правозахисника Сергія Сися тощо.

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...