РФ хоче лишити українців без світла, води й тепла: Під удар потрапили 400 об'єктів, на енергетику йдуть кібератаки

Росія з 10 по 21 жовтня пошкодила понад 400 об'єктів інфраструктури у 16 областях України. Серед них - десятки енергетичних об'єктів. Додатково на енергооб'єкти влаштовують кібератаки. Мета росіян - залишити Україну без води, без світла та без тепла. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, передають Патріоти України.

Проте, за його словами, ситуація в енергетиці залишається контрольованою. "Російська армія визначила нашу енергетику одним із ключових об'єктів своїх атак. Обстріли генерації, тобто об'єктів, що виробляють електроенергію. Обстріли систем розподілу електроенергії, тобто ліній електропередач, завдяки яким у кожного з нас є вдома світло... Паралельно з цим українські об'єкти енергетики перебувають під постійними кібератаками", – розповів Шмигаль.

Він зазначив, що російські пропагандисти та чиновники вже навіть не приховують, що ціль цих атак – залишити українців без найважливіших послуг ЖКГ. "Незважаючи на те, що ударів по енергетичній інфраструктурі завдають більш як тиждень, ситуація залишається важкою, але контрольованою", – наголосив прем'єр.

Зокрема, збільшено кількість ремонтних бригад, закуповується додаткове обладнання. Також надходить допомога від міжнародних партнерів – як грошова (наприклад, 55 млн дол. на ремонт від США), так і матеріально-технічна (генератори, трансформаторне обладнання, проводи, ізолятори для ліній електропередач від Бельгії, Польщі, Німеччини, Італії та інших країн).

Майже всі території, що контролюються Україною, забезпечені електроенергією. Зараз 99% населених пунктів, де на постійній основі немає світла, – це або окуповані території, або населені пункти в безпосередній близькості до зони бойових дій, де немає можливості проводити ремонти.

Проте терор продовжиться, впевнений глава уряду. "Це стосується не тільки енергосистеми, а й об'єктів водопостачання та теплопостачання. Перебої можливі, тому всі мають бути готові. Зробити запас технічної та питної води. Мати теплі речі. Батарейки, ліхтарики, павербанки. Все це потрібно за цих умов", – попередив Шмигаль.

Натяки були: Гетьман дав прогноз, де ЗСУ можуть почати новий контрнаступ

понеділок, 29 квітень 2024, 6:30

Ветеран російсько-української війни, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман припустив, що Збройні сили можуть готувати наступний контрнаступ на півдні України. Він, зокрема нагадав, що Велика Британія надає нам додаткову підтримку, як от авіабомби і катери. ...

На Кавказі та на Уралі: Українська розвідка повідомила про знищення двох тепловозів у Росії

понеділок, 29 квітень 2024, 5:00

З огляду на те, що до 90% логістики окупантів зав'язано на залізницю, "тепловозний терор" болісно відбивається на постачаннях військ, що воюють проти України. У російських містах Оренбург і Владикавказ у неділю і п’ятницю було знищено два тепловози, по...