РФ відкусила більше, ніж може проковтнути: Путін поступово втрачає владу, - експерт

Лоуренс Фрідман, почесний професор у сфері військових досліджень Королівського коледжу Лондона, опублікував у середу, 22 червня, своє есе, в якому висловив припущення про те, що відносна бездіяльність президента Путіна та його нездатність нав'язати військову стратегію, яка дала б Росії істотну перевагу, вказують на те, що він поступово втрачає свою владу. Про це повідомляє Sky News, передають Патріоти України.

Фрідман пише про те, що серед представників країн Заходу існує думка, що Путін не відступить у війні з Україною, а якщо справи підуть зовсім погано, наважиться піти ва-банк.

"Таку людину не можна провокувати, — зазначив експерт. — Проте її сильний образ починає розсипатися. За ширмою всієї цієї зовнішньої бравади її вплив поступово слабшає".

На думку Фрідмана, про це свідчить та обставина, що Путін дотримується усталеної стратегії та не здатний вигадати нічого кращого. За його словами, останні події на тлі війни в Україні — в тому числі промова на ПМЕФ минулого тижня та конфлікт із владою Литви через транзит вантажів до Калінінграда, — відображають тенденцію до поступової ерозії путінського режиму.

"Російські еліти не можуть пристосуватися до нових умов, до війни, яку Путін розпочав без попередніх обговорень і яку не знає, як тепер закінчити на кращих умовах. Він не прагне йти на великі ризики, які, можливо, могли б принести перемогу у війні, але водночас і не готовий прийняти те, що мало б вигляд поразки", — пояснив експерт.

На думку британського професора, ніхто з російського істеблішменту не знає, як вирішити проблему, а також не має достатньої політичної сміливості виступити проти Путіна, тому в найближчому майбутньому держпереворот в РФ малоймовірний. Захід, як і РФ, твердо стоїть на своїх позиціях, а це означає, що малоймовірний перелом у війні.

Подальші нерозсудливості

"Росія зараз у тому становищі, коли відкушуєш більше, ніж можеш проковтнути", — зазначив професор, тому, на його думку, не варто чекати швидкого закінчення війни, а також того, що Україні стане легше.

Резюмуючи, він нагадав, що стратегія Путіна завжди полягає в тому, щоб завдавати болю, навіть якщо він від цього не отримує значної вигоди. Тому не можна виключати ймовірність ще більш безрозсудних кроків глави Кремля. "Водночас, не варто вважати, що Росія має невичерпні ресурси, або ж що війна приречена бути затяжною лише тому, що поки що переможець у ній неочевидний", — підкреслив Фрідман.

У Харківській області дрон окупантів влучив у машину волонтерів – ОВА

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:28

26 квітня безпілотник, скерований армією країни-агресора Росії, атакував цивільний автомобіль у Харківській області. Про це голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив у Telegram, передають Патріоти України. За його словами, інцид...

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...