РФ вигадала нову тактику, як затягувати обмін полоненими: Лубінець розкрив деталі обману

Росія вигадала нову тактику задля затягування обмінів полоненими. Російська уповноважена з прав людини Тетяна Москалькова обґрунтовує небажання РФ віддавати українських військовополонених тим, що до неї начебто звертаються матері цих воїнів і просять не повертати їх додому, а самі полонені українці нібито відмовляються від участі в обмінах, передають Патріоти України.

Жодних доказів таких звернень чи відмов Росія не надає, а прохання української сторони про спілкування з полоненими, що "відмовляються", лишаються без відповіді. Про це заявив український омбудсмен Дмитро Лубінець в інтерв'ю NV.

За словами Лубінця, Москалькова заявила, що до неї нібито масово звертаються матері українських військовополонених з проханнями не звільняти їхніх синів та дочок і не повертати їх в Україну, до родин. Так Росія намагається затягувати обміни. Подібні спроби пояснити причини затягування обмінів у Росії здійснювалися і раніше, однак зараз вони набули неабиякої масштабності.

"Надаються якісь великі списки з нашої сторони. Я постійно наголошую, що українська сторона намагається знайти порозуміння з російською стороною, щоб вийти на обміни всіх на всіх за категоріями: усіх поранених на всіх поранених, всіх жінок військовослужбовиць на всіх жінок військовослужбовиць. Тобто на такі великі обміни. Російська сторона спочатку просто затягувала, а потім почала казати, що "у нас ці відмовилися від обміну, ці не хочуть повертатися в Україну", – окреслив ситуацію Лубінець.

Він зауважив, що тиражуючи абсурдну інформацію про те, що самі українські воїни, що перебувають у полоні, відмовляються від звільнення, Росія не надає будь-яких підтверджень своїх слів.

"У нас була пропозиція: з кожним військовослужбовцем України, якщо він не хоче повертатися, я як омбудсмен України хочу особисто зустрітися онлайн. І хай вони мені підтвердять, що дійсно відмовляються від обміну. Спочатку навіть російська сторона погодилася на такий формат, а потім скасувала його саме в день, коли повинно було відбутися перше онлайн-спілкування", – зазначив Лубінець.

Далі на сцену вийшла Москалькова з твердженням про "сотні звернень матерів", які начебто не хочуть повернення своїх дітей з полону додому. Росіяни заявляють, що начебто звільнених з полону воїнів одразу знову ж кидають на фронт. Це пояснення Лубінець вважає своєрідною "обмовкою за Фрейдом".

"Знаєте, є така приказка: на злодію і шапка горить. Хто більше кричить, той і є сам злодієм. Так от: російська сторона робить один в один те, про що і заявляє. І, на відміну від російської сторони, в України є докази. Наприклад, двічі вже потрапляли в полон російські військовослужбовці – Олександр Фоменко з Таганрога і Руслан Вальяшин. Це були російські військові, які потрапили в полон, повернулися, знову пішли на війну і вдруге потрапили в полон", – зазначив Лубінець.

Омбудсмен зазначив: попри всі старання, Росія не зможе знайти жодного факту на підтвердження своїх абсурдних звинувачень щодо відправки звільнених з полону воїнів назад на фронт проти їхньої волі.

"З української сторони такого не було жодного разу і не буде. Бо, на відміну від російської сторони, ми не лише не змушуємо, а перш ніж пропонувати будь-яке подальше проходження військової служби, ми розуміємо, що кожен, хто повернувся з російського полону, потребує довготривалої медичної реабілітації і медичної допомоги, а потім – психологічної. Люди не можуть одразу потрапляти знову до ЗСУ, до військових частин, які безпосередньо беруть участь у бойових діях", – наголосив Лубінець.

Він також прокоментував заяви Москалькової щодо того, що, мовляв, українські матері просять не випускати їхніх дітей з полону, бо "їм там краще, ніж на батьківщині". Як виглядають люди, яким у російському полоні "добре", легко побачити на будь-якому обміні: переважна більшість українців, яких вдалося звільнити, – виснажені, змарнілі, схудлі і дуже часто з величезними проблемами зі здоров'ям.

"У полоні ж їм настільки "краще", що всі вони втрачають десятки кілограмів. І саме через те, що їм настільки "краще", РФ жодного разу не допустила туди жодну міжнародну організацію, жодних міжнародних спостерігачів. Саме для того, щоб, напевно, ніхто не переконався, наскільки там "добре" нашим військовослужбовцям", – зазначив Лубінець.

Він також зауважив, що росіяни всерйоз думають, що своїми вигадками можуть переконати не лише всеїдних споживачів російської пропаганди всередині РФ, а й міжнародну спільноту.

"Знаєте, вони це не лише транслюють усередині, вони думають, що можуть переконати ще когось ззовні. Бо вони надсилають якісь офіційні листи на Міжнародний комітет запобігань тортурам, розказують, як Україна погано поводиться, що дійсно до них звертаються українські матері. Але навіть не можуть зрозуміти, що самі копають собі яму. Жодних доказів же не можуть надати, крім таких заяв", – зазначив український омбудсмен.

"Треба закінчити якомога швидше": Орбан цинічно висловився про війну в Україні та приголомшив заявою про західні війська

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:15

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Захід – за крок до відправлення своїх солдатів до України. Про це пише видання Magyar Hang, передають Патріоти України. “Це не наша війна, а війна двох слов'янських народів, яку треба закінчити якомога ш...

Міноборони США готує зброю до відправки в Україну - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:42

США готуються якомога швидше затвердити новий пакет військової допомоги для України, бо Конгрес має скоро ухвалити закон про підтримку України. Про це повідомляє Politico з посиланням на джерела, передають Патріоти України. ЗМІ зазначає, що мовиться пр...