Рішення про початок бойових дій лежить у Путіна "на столі": Кулеба розповів про найгірший сценарій російського вторгнення

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Росія розглядає можливість вторгнення в Україну, хоча свідчень про те, що таке рішення вже ухвалене, наразі немає, повідомляють Патріоти України з посиланням на інтерв’ю Кулеби латиському порталу новин "Delfi"

Пряма мова Кулеби: "Безумовно, Росія розглядає вторгнення у якості однієї з альтернатив. Немає свідчень, що рішення про її реалізацію вже ухвалене в Москві, але такий варіант перебуває у них "на столі"".

Деталі: За словами міністра, якщо дивитися на дії Росії комплексно, "в більш широкому контексті", то "ситуація виглядає дуже похмуро".

Він пояснив, що, по-перше, є потужна російська військова присутність вздовж українського кордону.

По-друге, наразі ТКГ заблокована, Нормандський формат нормально не функціонує, оскільки Росія відмовляється проводити його саміт чи міністерську зустріч.

По-третє, Росія не допускає Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні на непідконтрольну Києву територію.

По-четверте, є ситуація в Білорусі, яка стає джерелом нестабільності і загрози для сусідів. Для України це означає значне розтягування ресурсів для захисту кордону з Білоруссю, відволікання сили і уваги.

Ще одним елементом є газова криза, тиск Росії на енергоринок і зусилля щодо завершення сертифікації газопроводу "Північний потік-2".

Кулеба зазначив, що сьогодні Україна та її партнери працюють над тим, щоб знеохотити Росію від вибору на користь вторгнення.

Глава МЗС переконаний, що цього можна досягти "лише потужною політикою стримування".

На питання, чи готова Україна дати відсіч агресії, Кулеба сказав, що сьогодні українська армія набагато краще підготовлена, ніж у 2014 році, "так що для російської армії "похід на Україну" нині аж ніяк не буде легким".

Росія розглядає можливість нового вторгнення в Україну, щоб кардинально змінити баланс сил в регіоні. Про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу із журналістами.

"У найгіршому сценарії Росія може спробувати підірвати архітектуру безпеки, яка склалася в період після холодної війни в Європі та перекроїти кордони силою, як це вже було у 2008 в Грузії і у 2014, коли вона окупувала Крим та почала війну на Донбасі", - сказав Кулеба.

За його словами, Путін зараз розглядає таку можливість через те, що ключові європейські союзники України - Франція та Німеччина - сфокусовані на внутрішніх справах. У Німеччині недавно були вибори, а у Франції вони будуть незабаром.

"Російський політичний інфраструктурний проєкт "Північний потік-2" на стадії сертифікації. Владімір Путін вважає, що зараз Захід слабкий та уразливий. Він може бути впевненим, що зараз час змінити баланс сил на свою користь. Я вважаю, що ми маємо довести, що він помиляється. Ми маємо стримувати Росію та демотивувати її щодо подальшої агресії", - сказав міністр.

Кулеба нагадав, що Україна запропонувала партнерам пакет заходів, який складається з трьох основних пунктів: політичне стримання, яке включає чіткі заклики до РФ, що така агресія матиме наслідки; економічне стримання – почати дискусії щодо санкцій, які можуть бути застосовані у разі агресії; безпекове стримання - поглиблення співпраці з Україною в оборонній сфері.

Раніше Кулеба заявляв, що на тлі нарощування Росією військ біля кордонів України у низці світових столиць розробляють конкретні економічні заходи проти російської економіки.

Телеканал CNN повідомляв, що адміністрація Джо Байдена розглядає можливість відправити в Україну військових радників та нове обладнання, включаючи зброю.



З подачі Москви? Лукашенко заявив, що Заходу варто "зіграти з Росією внічию", і заговорив про "зникнення" України

четвер, 25 квітень 2024, 15:56

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував Заходу "зіграти внічию з Росією". Він пригрозив, що в іншому разі війна може закінчитися "припиненням існування України", передають Патріоти України. Про це білоруський диктатор заяви...

Під ударом буде і Шойгу? Військове відомство Росії склолихув найгучніший скандал за 10 років, - британська розвідка

четвер, 25 квітень 2024, 15:26

Слідчий комітет Росії затримав на два місяці заступника міністра оборони Тимура. Як зазначається у зведенні, Іванову пред'явлено звинувачення у скоєнні злочину, передбаченого частиною 6 статті 290 КК РФ, а саме в отриманні хабаря у великому розмірі. Де...