Рівень води в резервуарі ЗАЕС серйозно впав: У МАГАТЕ розповіли, чим це загрожує

На Запорізькій ЗАЕС існує нова загроза через підрив російськими військовими Каховської ГЕС. Зокрема, рівень води в резервуарі ЗАЕС серйозно впав. Про це заявив глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

За його словами, робота атомної станції напряму залежить від рівня води в резервуарі, який використовується для охолодження реакторів.

"Якщо рівень води в резервуарі впаде нижче 12,7 метра, то її не вдасться продовжувати туди закачувати", - йдеться у повідомленні.

Крім того, у МАГАТЕ зазначають, що на ЗАЕС може порушитись робота аварійних генераторів.

"Відсутність охолоджувальної води в основних системах упродовж тривалого періоду часу спричинить розплавлення палива та непрацездатність аварійних дизель-генераторів. Однак наша поточна оцінка полягає в тому, що безпосереднього ризику для безпеки станції немає", – зазначається у заяві.

Попри це, безпосередньої загрози ядерній безпеці на ЗАЕС через підрив російськими загарбниками Каховської ГЕС немає. Відомо також, що рівень води в Дніпрі знижується зі швидкістю приблизно 5 сантиметрів на годину.

"Наразі на ЗАЕС намагаються закачувати якомога більше води у канали охолодження та пов'язані з ними системи та відключають неосновних споживачів води. Керівництво ЗАЕС обговорює низку альтернативних джерел води для охолодження атомного об'єкта, серед яких великий ставок-охолоджувач поруч зі станцією", - вказали у МАГАТЕ.

На концерті Кобзона місячний рекорд та масована утилізація артилерії ворога: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 27 квітня

субота, 27 квітень 2024, 8:05

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 27.04.24 орієнтовно склали:

Масований наліт ударних БПЛА на Кубань: Атаковано два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром (відео)

субота, 27 квітень 2024, 7:59

У ніч на суботу за повідомленням російських джерел БПЛА атакували два нафтопереробні заводи, бітумний завод, військовий аеродром на Кубані та ряд інших об'єктів. . За повідомленням губернатора Краснодарського краю РФ Веніаміна Кондратьєва, було придуш...