Різка антиросійська заява від американського генерала Джеймса Фогго. Турки надали лівійцям "Стінгери" та планують продати США С-400

Рашка та Вагнер знову посилили свій вплив в Лівії. Іран знов дестабілізує регіон.

Дайджест подій на Близькому сході. 30 червня 2020 року

Лівія: Командувач Військово-морських сил США в Європі та Африці Джеймс Фогго (James Foggo) заявив, що російське військове нарощування перетворює Східне Середземне море в одну з найбільш мілітаризованих зон у світі, попередивши, що москва може закріпити своє панування в регіоні, якщо їй дозволять закріпитися у Лівії.


“Східне Середземномор’я стає одним з найбільш кінетичних районів у світі”, – сказав Фогго у на віртуальному семінарі, який проводив Міжнародний інститут стратегічних досліджень.
“Це підкреслює необхідність збереження пильної військово-морської присутності на всіх європейських водних шляхах”. Фогго додав, що Крим, який росія анексувала від України в 2014 році, і база в прибережному сирійському місті Тартус, стали для неї протиповітряними обороними та морськими вузлами. “Тепер подумайте про те, що росіяни роблять у Криму і Тартусі та яку загрозу вони можуть становити, отримавши твердиню в Лівії”, – зазначив Фогго.

Хоча поки рашка намагається ігнорувати прямі попередження та жалі грає у свою гру. Повітряний лівійський експрес і надалі залишається активним. Пасажирські та вантажні літаки з росії (аеродром Чкаловський), через Латакію в Сирії ганяють на Єль-Мардж в Лівію. До них долучилися також сирійські літаки.


В той же час, є слабкий сигнал заспокоювання Єгипту. Повідомляють про прибуття літака Air Libya Avro RJ-100 з Тріполі, до аеропорту Олександрія. Швидше за все, це свідчить про початок підкилимних переговорів між Лівією та Єгиптом.


Про захоплення лівійського родовища Аш-Шарара вагнерівцями не писав тільки лінивий. І цього разу американський журнал Wall Street Journal виклав свою аналітику і заявив, що москва прагне змінити долю Лівії і посягає на її величезні запаси нафти.

Аналітики журналу заявили, що метою москви є забезпечити свою позицію в політичному майбутньому Лівії та видобутку нафти. І московія має декілька ліній впливу, крім військового, щоб зберегти свій статус. WSJ повідомляє, що з 2016 по 2018 рік росія направила щонайменше 7,11 мільярда доларів лівійської валюти (більше 100 тон) центральному банку східної країни Лівії – що еквівалентно 6,3% річного валового внутрішнього продукту Лівії за цей період, повідомляє Комітет з моніторингу санкцій ООН. Остання надрукована партія таких грошей була конфіскована на Мальті у квітні цього року.


Примітне, що прибувши на нафтове поле, русня відразу почала підбивати місцеві племена до «дерібану» нафтових грошей. Обдурені місцеві вожді вже вийшли з пропозицією про отримання своєї долі від нафтових надходжень, які потрібно буде перераховувати обов’язково в російський банк. Якщо все так просто, чому русня своєму населенню не відраховує від нафтових надходжень, га?


Туреччина: Турки не покладаючись повністю на переговірний процес, продовжують посилювати своїх лівійських союзників. Повідомляють про масові поставки ракет FIM-92 Stinger до Лівійської армії. Цікаво, проте це може свідчити про рух турецького потягу на повній швидкості в напрямку військової перемоги. Бо не дивлячись на критичний стан в Ідлібі, турецька армія так і не наважилася передати ПЗРК в руки своїх проксі, а в Лівії цей процес пішов. В даному випадку, цього джина буде дуже складно затовкти назад у пляшку і ця рушниця вистрілить, спостерігаємо де.

Сенатор-республіканець Джон Т’юн запропонував у бюджеті на Національну Оборону США 2020-2021року запланувати купівлю російських С-400 у Туреччини. Така інформація заявилася на офіційному сайті Конгресу США. І хоча до прийняття цієї, однієї з 500, поправки до закону ще поки далеко, російські пукани вже рясно попідривалися.


Ірак: Бойовики іракської «Катаїб Хезболла», що підозрювалися у нападі на «зелену зону» Багдаду та заарештовані проти терористичними підрозділами у минулий четвер, внаслідок тиску були звільнені. Хоча кажуть, що необхідні слідчі дії з ними провели. І що роблять ці «невинно затримані» по виходу? Вірно спалюють прапори США та Ізраїлю. Іракський уряд поки далекий від того, щоб скинути іранський вплив на свою країну.


Сирія: Адміністрація звільнених районів провінції Ідліб постановила заборонити інші операційні штаби, крім штабу «Явна Перемога». Всі штаби інших угруповань в тому числі радикальної Хуррас Ад-Дін мають припинити свою діяльність, а блок-пости інших воєнізованих груп, що не належать до «Явної Перемоги» -зняті.

Невдоволеним цим рішенням пропонується покинути лави військових угруповань з своєю особистою зброєю, групову та важку зброю забирати з собою забороняється. Також забороняється створювати інші озброєні угруповання. Такі рішення адміністрації, були засновані на вимогах громадської безпеки, щоб консолідувати роботу інститутів і об’єднати сили на звільнених територіях.

В той же час поки повстанські сили прагнуть до об’єднання у асадитів спостерігається інший процес. 8 бригада 5-го російського корпусу САА, яка складається з колишній бійців опозиції, взяла під свій контроль ще один КПП у проіранської служби розвідки САА. Після взяття під контроль КПП між Кахель та Гізою, іранські проксі вигнані і з КПП Хадж.


Знов ж такі цікаво, що цей процес розпочався як відповідь на агресивні дії проіранських асадитів, що вилилися у катування та вбивства мирних людей, і вже тривають як тиждень, без видимих зусиль режиму на примирення сторін.

Ця 8 бригада, як раз і створювалася руснею щоб поменшити іранський вплив у південних провінціях Сирії – Дараа та Кунейтра, що межують з Ізраїлем. Тому ми бачимо, скоріш за все спланований процес, який поки не зрозуміло куди виведе.

Чому? А тому, що послаблення іранського впливу які раз призведе до зростання анті-асадівських настроїв, які вже виливаються назовні.

Якось буденно і непомітно, нові і нові свинособаки відправляються на концерт до кобзона. Цього разу зашкварився снайпер ССО немитої – антон кобекін. Така «несподіванка» з ним трапилася кілька днів тому, місце не повідомлялося. За цей період найбільш активні бойові дії відбувалися в Джабал Аль-Завії півночі Хама.


Ізраїль: У неділю, 28 червня, в результаті авіаудару по позиціях іранських найманців в районі аль-Букамаля, на сході Сирії, були вбиті близько 10 бойовиків, повідомляє моніторингова група The Syrian Observatory for Human Rights, стверджуючи, що удари були завдані ізраїльськими ВПС.

У повідомленні SOHR сказано, що серед убитих є іноземці. Відзначається, що внаслідок повітряних ударів зруйновані склади зброї. За оцінкою SOHR, число загиблих може зрости, так як є багато тяжкопоранених.

Завтра, 1 липня – день, коли може початися просування плану анексії територій Іудеї і Самарії – палестинські фракції Гази проголосили «Днем гніву», передає israelinfo. У заяві палестинських угрупувань не конкретизується, в чому саме буде виражатися «день гніву». Мабуть, це буде залежати від дій Ізраїлю.

Прем’єр-міністр Біньямін Нетаніягу неодноразово заявляв, що має намір почати реалізацію плану оголошення ізраїльського суверенітету над долиною Йордану і єврейськими поселеннями Іудеї і Самарії в термін, передбачений коаліційною угодою, тобто, з 1 липня. Однак в останні дні в ЗМІ з’явилися «витоки» про те, що анексія, ймовірно, буде «обмеженою» і «поетапної».

Саудівська Аравія: Прикордонники Саудівської Аравії попередили спробу входу іранських військових катерів в свої територіальні води. Для це їм довелося застосувати зброю.

Вчора три іранських катери увійшли в територіальні води Саудівської Аравії. Вони проігнорували сигнали, за допомогою яких їх вимагали зупинитися. Це змусило саудівських прикордонників відкрити попереджувальний вогонь. Тільки після цього іранські катери покинули територіальні води країни. Саудівська прикордонна служба виступила з офіційною заявою, в якій підкреслила, що не допустить нових порушень державного кордону з боку Ірану.

Ємен: Сили арабської коаліції перехопили біля берегів Ємену партію зброї, призначену повстанцям руху «Ансаруллах» (хусити). Про це МЗС Ємену повідомляє в Twitter. У відомстві назвали інцидент грубим порушенням резолюцій ООН.

«До складу спрямованого з Ірану вантажу крім сотень видів зброї входять ракети, прилади нічного бачення, засоби управління ударними БПЛА і вибухові пристрої з дистанційним управлінням», – йдеться в повідомленні відомства. У МЗС Ємену закликали світове співтовариство зупинити поставки контрабандної зброї хуситам з Ірану.



Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Вбивство мало відбутись у Польщі: Затримано чоловіка, який готував замах спецслужб РФ на Зеленського

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:23

Українські правоохоронці в співпраці з органами правопорядку Республіки Польща затримали громадянина Польщі за підозрою у готовності діяти на користь спецслужб Російської Федерації, який пропонував замах на президента Зеленсько, повідомляє генпрокурату...

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставки Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...