"Родная говень" підтверджує репутацію: Затонулі атомні субмарини Росії становлять велику екологічну небезпеку

Наслідки цих викидів можуть варіюватися від підвищення місцевого радіаційного фону до оголошення заборони на ловлю місцевої риби і тварин.

Наслідки холодної війни загрожують населенню і навколишньому середовищу Росії, потенційно піддаючи опроміненню значну частину Баренцового моря. Два радянських атомних підводних човна перебувають на дні океану і можуть викинути своє радіоактивне паливо у навколишні води. Уряд Росії працює над вирішенням проблеми, яку деякі експерти називають потенційним «Чорнобилем на морському дні», повідомляють Патріоти України із посиланням на Popular Mechanics.

Радянський Союз побудував чотириста атомних підводних човнів під час холодної війни. Переважна більшість була або списана, або до цих пір служить в ВМФ Росії. Однак кілька підводних човнів виявилися в небезпечній пастці: вони лежать на морському дні з великим запасом уранового палива.

Канал BBC повідомив про зусилля по знешкодженню двох таких кораблів, К-27 і К-159. Перший корабель, К-27, був прототипом підводного човна ВМФ СРСР, оснащений новим реактором з рідкометалічним теплоносієм. У 1968 році шестирічний підводний човен постраждав від такої серйозної аварії на реакторі, що дев'ять радянських моряків отримали смертельні дози радіації.

Другий корабель, К-159, був підводним човном проекту 627|627А "Кит", який до виходу з експлуатації в 1989 році прослужив на радянському Північному флоті. Однак в 2003 році К-159 затонув під час процесу розбирання; при цьому загинули дев'ять моряків. Корабель все ще знаходиться там, де його втратили, знову ж таки з реактором на борту.

Екологи в Норвегії і Росії стурбовані тим, що у майбутньому реактори на обох підводних човнах вийдуть з ладу, що призведе до викиду величезної кількості радіації. Наслідки цих викидів можуть варіюватися від підвищення місцевого радіаційного фону до оголошення заборони на ловлю місцевої риби і тварин. Особливо це стосується промислових запасів тріски і пікші в Баренцовому морі, що обходиться місцевим риболовам приблизно в 1,5 мільярда доларів на рік.

Російській державній ядерній корпорації "Росатом" було доручено очистити кораблі, але так як ці зусилля не фінансуються, вони можуть програти у цій гонці з часом.


Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...