"Рої" новітніх БПЛА Gekata значно посилять повітряну розвідку ЗСУ

Науково-виробничий центр "Інфозахист" розпочав льотні випробування своєї нової розробки — повітряного комплексу радіотехнічної розвідки Gekata. Цей БПЛА призначений для виявлення радіовипромінюючих цілей на відстані сотні кілометрів, зазначають Патріоти України.

Gekata здійснила свій перший політ, піднявшись у небо з невеликого аеродрому під Києвом. Основою комплексу є 10-кілограмовий контейнер із обладнанням для ведення радіотехнічної розвідки, який встановлюється на дрон PD-2 від Ukrspecsystems. PD-2 може бути в повітрі близько 10 годин і підніматися на висоту до 5 км, дальність управління дронов становить понад 220 км. Під час польоту, крім роботи системи радіотехнічної розвідки, проводилося вимірювання впливу контейнера на льотні характеристики PD-2.

За задумом розробників, весь комплекс складається з наземної станції управління та шести дронів з "Гекатою". Три БПЛА повинні знаходитися в небі та змінюються по черзі для забезпечення цілодобового моніторингу по фронту 100 км та на глибину до 450 км від місця баражирування. Це дозволяє в режимі 24/7 збирати інформацію про всі об'єкти супротивника, що випромінюють радіодіапазон, і точно визначати їх координати. Йдеться не лише про пункти управління та командно-штабні машини, а про контрбатарейні радари, РЛС зенітно-ракетних комплексів або літаків, і навіть про звичайні радіостанції рядових бійців противника.

Можливості "Гекати" дозволяють відстежувати одночасно до 200 цілей та передавати інформацію про них у режимі онлайн. А при повному радіозахисті чи автономному польоті накопичувати цю інформацію на внутрішніх носіях.

Рішення у вигляді рою БПЛА дає можливість замінити класичні літаки радіотехнічної розвідки або мережі наземних станцій радіотехнічної розвідки на кшталт "Кольчуги".

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...