"Росія блокує торговельні шляхи в Чорному і Азовському морях": Глава Міноборони України попередив Європу про наслідки

Посилені агресивні дії російських військово-морських сил загрожують українській інфраструктурі у регіонах Чорного та Азовського морів, а також блокують важливі торговельні шляхи у міжнародних водах, завдаючи економічних втрат усім країнам у регіоні. Про це міністр оборони України Андрій Таран заявив на засіданні підкомітету Європарламенту з питань безпеки і оборони, повідомляють Патріоти України.

"Ми також уважно слідкуємо за можливим збільшенням російського Чорноморського флоту танкодесантними кораблями, а також бойовими човнами. Якщо вони прийдуть із Середземного та Каспійського морів (а вони вже прийшли з Каспійського моря, і вже наразі розміщені в Азовському морі), російські війська з цими додатковими кораблями потенційно здатні здійснювати значні десантні операції", - сказав Таран.

Він наголосив, що Україна дуже сильно стурбована розміщенням нових російських військ та об'єктів у Криму. "Фактично, з 2008 року Кремль значно посилював свою політику та дії, націлені на те, щоб взяти під російський контроль весь регіон Чорного моря. Агресивні дії Росії змінили масштаб загроз та призвели до порушення балансу сил. Рік за роком Росія збільшує масштаб і кількість заходів із бойової підготовки навколо кордонів України", - розповів глава Міноборони.

Він додав, що за оцінкою України, нарощування сил Росії для військових навчань потенційно може бути використано для здійснення "непередбачуваних, ескалаційних дій, що виходять із окупованого Криму". "На сьогодні Росія збільшила свій військовий контингент у Криму до 42 тис. військових, інтегрованих в об'єднані ударні з'єднання, здатні застосовувати цілу низку кінетичних систем для наступальних військових операцій", - зазначив Таран.

За його словами, Росія також значно посилила свій повітряний компонент, додатково розмістивши всі типи авіації в Криму. "Інфраструктура Криму готується до потенційного збереження ядерної зброї. Принциповим питанням є те, що сама присутність ядерних боєприпасів на півострові може розпалити всю низку складних політичних, юридичних і моральних проблем. Якщо Росія розмістить ядерну зброю там, це фундаментальним чином порушить Договір про нерозповсюдження ядерної зброї", - сказав міністр оборони України.

"Кожен день я чую новини з фронту": Боєць ГУР різко висловився про те, що потрібно змінити в армії

четвер, 25 квітень 2024, 7:30

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” повернувся у стрій після 13 місяців перебування у російському полоні та продовжує виконувати завдання по знищенню окупантів. В ексклюзивному інтерв’ю для TSN.UA військовий відповів, які зміни ...

Удар по шпигунській мережі китайців: Байден підписав закон про заборону в США TikTok. Коли та за яких умов почне діяти

четвер, 25 квітень 2024, 7:15

Президент США Джо Байден у середу, 24 квітня, підписав законопроект, який може призвести до загальнонаціональної заборони TikTok, повідомляє CNN. Це положення було включено до законопроєкту про надання іноземної допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню. Вод...