Росія допомогла Ірану викрити британського шпигуна в уряді, його стратили, - західні ЗМІ

Російська розвідка допомогла Ірану вирахувати британського агента, який передавав на Захід секретні відомості про іранську ядерну програму. У січні його стратили. Про це пише The New York Times, передають Патріоти України.

У січні цього року Іран повідомив про страту Алі-Рези Акбарі, який з 2000 по 2008 роки обіймав посаду заступника Міністра оборони Ірану і був радником кількох вищих чиновників країни. У 2019 році він був заарештований іранською владою і звинувачений у шпигунстві.

Іранська влада стверджує, що Акбарі був завербований британською розвідкою MI6 і з 2004 року передавав на Захід важливі відомості про іранську ядерну програму. За даними NYT, саме Акбарі розкрив Заходу справжнє призначення підземного комплексу Фордо в Ірані - головного центру виробництва збагаченого урану країни.

У 2008 році Акбарі пішов у відставку і переїхав до Великобританії, де в 2012 році отримав громадянство. У 2019 році його запросили до Ірану, але по приїзду заарештували.

"У якийсь момент Іран виявив, що пан Акбарі був джерелом витоку Фордо. За словами двох іранців, пов'язаних з Корпусом вартових ісламської революції, ця інформація була підтверджена російською розвідкою. Неясно, як Росія, близький союзник Ірану, виявила цю інформацію", – пише видання.

NYT зазначає, що незадовго перед стратою Акбарі зумів передати на Захід аудіоповідомлення, в якому розповів про нескінченні тортури і допити, які змусили його у всьому зізнатися. Ці зізнання показували по іранському телебаченню.

Алі-Реза Акбарі став найбільш високопоставленим екс-чиновником, страченим в Ірані з 1982 року.

"Західний світ не готовий до звичайної війни": Глава найбільшого збройного концерну Rheinmetall звернувся до політиків Європи

понеділок, 6 травень 2024, 6:42

Армін Паппергер, керівник збройового концерну Rheinmetall, який планує будувати бронетехніку спільно з Україною, закликав значно збільшити військові витрати, щоб зробити Німеччину обороноздатною, передають Патріоти України. «Західний світ не готовий до...

"Вікно можливостей окупанти проґавили": Гетьман оцінив сили росіян на фронті в Україні

понеділок, 6 травень 2024, 6:30

Російські окупаційні війська проґавили "вікно можливостей", яке в них з'явилося на початку року через затримки в постачанні американської військової допомоги Україні. Таку думку висловив в ефірі телеканалу FREEДОМ військовий аналітик, ветеран російсько...