Росія дуже залежить від західних технологій: Економіст розповів, що може пришвидшити "смерть" РФ

Захід має використовувати залежність Росії від своїх технологій, щоб прискорити колапс економіки РФ. Країна-агресор залежить від них на будь-якому ринку, і це може стати ключем до її швидкого розвалу. Про це в інтерв'ю шеф-редактору "Обозревателя" Оресту Сохару розповів економіст, професор Каліфорнійського університету в Берклі Юрій Городніченко, передають Патріоти України.

За його словами, таким чином можна прискорити не просто проблеми в економіці, а й "смерть" країни агресора. "Росія сильно залежить від західних технологій на будь-якому ринку. Можна сказати, що тут нічого не починалося, я та мої колеги завжди просуваємо ідеї, що це така територія, де можна ще орати й орати", – зазначив експерт.

Він порівняв ситуацію із розвалом СРСР, який через енергетику тривав 5-10 років. "Я думаю, що зараз час іде набагато швидше. СРСР був якоюсь автаркією, вони ні з ким не торгували та ні від кого не залежали, робили собі "Жигулі" і всі запчастини виробляли всередині Союзу. Зараз усі заводи Renault стоять, бо запчастини йдуть із Франції, і багато такої залежності зараз у Росії майже на будь-якому рівні: починаючи від айфонів та андроїдів і закінчуючи якимись запчастинами для машин, усі ці елементи дуже важливі, можливо, кожен із них окремо і не призведе до колапсу російської економіки, але якщо це складати все разом, то всі цеглинки створюють все більше і більше проблем. Росія, думаю, закінчить набагато швидше за СРСР. Сподіваюся, що рік-два – і все", – зазначив економіст.

Також він розповів, чому в США не поспішають із такими санкціями. "Всі бояться Росію, щоб не було провокацій, щоб якоїсь ескалації не було, всі бояться, що Путін щось жахливе зробить. Вже важко уявити, що ще можна гірше зробити в принципі, але весь час йдуть ці розмови, що не потрібно ескалації", – пояснив Городніченко.

Наприкінці він також наголосив на важливості й того, щоб ціни на нафту знижувалися для Росії швидше.

Як відомо, у день річниці початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Євросоюз офіційно ввів у дію 10-й пакет санкцій проти держави-агресора.

Зокрема, запроваджено ембарго на російські алмази, масштабні заборони на постачання технологій до РФ, а також санкції проти іранських постачальників дронів, якими Росія атакує Україну. Крім того, ЄС заборонив компаніям із третіх країн постачати до Росії товари подвійного призначення та розширив "чорний список" банків, до якого додано Альфа-банк, Росбанк і Тінькофф Банк, а також Фонд національного добробуту РФ, з якого російське керівництво щомісяця бере мільярди доларів для поповнення бюджету.

Крім того, було розширено санкційний перелік фізосіб та юросіб. До нього додали понад 100 організацій та імен, включаючи пропагандистів, військових, політиків, чиновників, медіагрупу, судноплавні компанії тощо.

Британська розвідка спрогнозувала ймовірні втрати армії РФ в найближчі місяці

субота, 4 травень 2024, 13:41

У найближчі два місяці в російській армії зростуть втрати на війні проти України. Про це йдеться в новому звіті міністерства оборони Великої Британії, передають Патріоти України. Розвідники звернули увагу, що середньодобова кількість втрат росіян убити...

Масована атака "Шахедів" на Харків: У місті спалахнули відразу три пожежі (фото)

субота, 4 травень 2024, 12:59

У ніч на 4 травня російські загарбники здійснили масовану атаку дронів на Харків. За попередніми даними, постраждали чотири особи, серед них – одна дитина. Про це повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій України (ДСНС), передають Патріоти Укр...