"Росія готується знищувати постачання зброї за ленд-лізом": Жданов пояснив причини стягування військ РФ у Білорусі

Росія стягує до кордону з Україною в Білорусі ракетні комплекси "Іскандер" та самохідні зенітні ракетно-гарматні комплекси "Панцир-С" не для наступу. Найімовірніше, Москва має намір зірвати постачання важкої зброї Україні за програмою ленд-лізу. Таку думку в інтерв'ю "Україна 24" висловив військовий експерт Олег Жданов, передають Патріоти України.

"Це не свідчить про наступ. Насправді, розвідка нарешті визначилася з належністю цих "Іскандерів"", – сказав він. За словами експерта, "Іскандери" та "Панцирі" стоять приблизно за 50 км від українського кордону. "Справді, є тактична авіація Росії на аеродромі в Білорусі. Але це не наступальне угруповання, це ударне угруповання", – зазначив Жданов.

Він додав, що головна загроза все ж таки виходить з боку Білорусі, оскільки звідти ракети можуть летіти на відстань до 500 км.

Оскільки ворожі сили зосереджено на Волинському напрямку, це може свідчити про те, що РФ також готується до постачання Україні озброєння за програмою ленд-ліз, вважає Жданов. "Бо коли сюди підуть перші партії з технікою та озброєнням – поставки будуть великими, і їх завозитимуть саме через західний кордон України. Думаю, що Росія, найімовірніше, готується максимально зірвати наші поставки", – сказав експерт.

На його думку, під найбільшою загрозою може бути залізнична інфраструктура. При цьому ворожі ракетні удари можливі не тільки із землі, а й із повітря – авіацією та ракетними військами.

Протидіяти цьому можна, якщо з першими поставками прийдуть, наприклад, зенітні ракетні комплекси Patriot, які зможуть закрити частину неба або створити "проблеми" для окупантів. А системи HIMARS за 50 км від кордону зможуть дістати до "Іскандерів", зазначив Жданов.

Він також додав, що Збройні сили України можуть ударити по території Білорусі, оскільки ця країна де-факто стала учасницею війни. "Вона (Білорусь. – Ред.) надає свою територію, свою інфраструктуру, забезпечує дії російських військ на своїй території. Тому можна вважати, що вони є повноцінними учасниками війни на стороні РФ", – підкреслив експерт.

Один із пілотів збитого російського Ту-22МЗ загинув, пошуки ще одного тривають, - губернатор Ставропольського краю

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:44

Один із льотчиків збитого російського літака Ту-22МЗ загинув. Про це повідомив губернатор Ставропольського краю країни-агресора РФ Володимир Владимиров у Telegram, передають Патріоти України. "Отримано уточнені дані щодо інциденту з російським військов...

Бо Путіну потрібне "гарматне м'ясо": Росіянам влаштують масову перевірку дітородності

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:30

Російський уряд доручив регіонам перевірити репродуктивне здоров'я росіян на тлі сталого падіння народжуваності. Про це йдеться у виданні "Медвестник", передають Патріоти України. Російське МОЗ спрямувало в суб'єкти рекомендації щодо диспансеризації чо...