Росія множить конфлікти: Портников пояснив, чому війна в Україні є лише фрагментом великого плану Путіна

Росія не обмежується воєнним конфліктом в Україні, а має амбітні плани щодо відновлення колишніх радянських кордонів. Україна - лише фрагмент цього плану, і РФ має намір стати світовою потугою, що впливає на глобальну політику, а також отримувати повагу, як Сполучені Штати чи Китай. Про це розповів журналіст і політолог Віталій Портников в ефірі програми “Говорить великий Львів” передають Патріоти України.

“Росія множить конфлікти”

“Я не думаю, що мова йде виключно про те, що Росія відвертає увагу від своєї війни проти України. Росія множить конфлікт. Війна в Україні — це невеличкий епізод російського плану щодо відновлення кордонів Радянського Союзу”, — сказав Портников.

“Так, для Росії Україна важлива, але це лише друга колишня радянська республіка. Усього їх було п'ятнадцять, мінус країни Балтії, які є членамиНАТО, виходить 12. Тому Україна — це фрагмент цього політичного плану. Важливий фрагмен, але не необхідний, тому що Росії потрібні позиції в Центральній Європі, але це невичерпна історії”, — зазначив журналіст.

“Боротьба за можливість впливу на світову політику”

За його словами, це потрібно не просто для того, щоб завоювати Україну як таку і відновити територіальну цілісність Російської Федерації, так би мовити, у кордонах Радянського Союзу, як говорять російські шовіністи.

“Це потрібно для того, щоб стати потугою, рівною Заходу — не тільки за кількістю ядерної зброї, але й за можливістю впливати на світову політику, щоб ніхто більше не міг, як сенатор Маккейн, назвати Росію якоюсь там дикою бензоколонкою, щоб з РФ рахувалися як зі Сполученими Штатами і Китаєм”, — наголосив Портников.

“Геополітична матрьошка”

“Ось до чого мають привести зусилля Володимира Путіна. Плюс не будемо забувати про інтереси Китаю. За великим рахунком, це такий тип матрьошки. Є Китайська Народна Республіка, яка хоче бути альтернативою Сполученим Штатам, у неї є проксі-армії, умовно кажучи, агенти, які можуть діяти вільно”, — розповів Портников.

“У Росії та Ірану є свої проксі-армії. Скажімо, Хезболла була в Лівані, яка зараз обстріляв позиції Ізраїлю з півночі і ХАМАС”, — додав він.

Вплив Росія на пострадянський простір

Журналіст зауважив, що у Росії є можливість впливу на пострадянський простір. “Це проявляється у здатності провокувати такі конфлікти, як конфлікт між Азербайджаном і Вірменією, що в результаті призвело до трагедії десятків тисяч людей, які змушені були залишити місця свого споконвічного проживання у Нагірному Карабаху”, — говорить Портников.

“Розумієте, що люди, які пішли з цих територій, що б там не розповідали про питання територіальної цілісності Азербайджану, жили в своїх домівках сотні років. І тут проста річ — так, це глобальний конфлікт між демократіями і диктатурами”, — міркує журналіст.

“Залишитися на боці демократичного світу”

“Ми дуже часто в Україні прив'язуємось до питання міжнародного права, однак зараз по міжнародному праву йде лінія розлому, тому що конфлікт між Азербайджаном і Вірменією, коли міжнародне право на боці Азербайджану, а десятки тисяч людей залишають свої домівки”, — зазначив Портников.

“Конфлікт між Ізраїлем і Газою… Сектор Гази — не частина Ізраїлю. Це територія майбутньої палестинської держави, якщо така має бути колись створена. Це не питання кордонів і відновлення чи міжнародного права. Але це конфлікт між тими, хто сприяє перетворенню світу на диктаторський і тими, хто хоче, щоб світ залишався демократичним”, — прокоментував журналіст.

На його думку, Україна в цій ситуації має поза сумнівом або спробувати залишитися на боці демократичного світу, або готуватися до зникнення з політичної карти світу як такого.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...