"Росія намагається створити казахський Донбас": Політолог прокоментував скандальний пост Медведєва у "зламаному" акаунті ВК

У ЗМІ продовжують активно обговорювати скандал із "зламом" у соцмережі "ВКонтакте" акаунта заступника Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва. На його сторінці було опубліковано текст про "відновлення" кордонів Росії в межах СРСР, в якому Казахстан називається "штучною державою". Публікація провисіла в мережі недовго, а помічник політика пояснив її появу підступами хакерів. Проте казахський політолог Дімаш Альжанов, з яким поспілкувалися українські журналісти, вважає, що публікація Медведєва – не випадковість, передають Патріоти України.

За його словами, російська влада розпочала проти Казахстану інформаційну кампанію, схожу на ту, що працює на Донбасі та в Криму з 2014 року. "Росія як держава в політичному та економічному сенсах – неприваблива. Вона не може запропонувати пострадянським країнам цікаві економічні інтеграційні процеси. Євразійський економічний союз приносить Казахстану великі збитки, він погано адмініструється, погано організований. Тому політика загострення та впливу на сусідні країни через поляризацію суспільства є єдиним інструментом у тій ситуації, в якій перебуває Росія. І тому те, що робилося на Донбасі та в Криму, тепер робиться через інформаційний простір Казахстану", – говорить він.

Альжанов упевнений, що текст заступника голови Радбезу – це не помилка і не злам, а частина російської зовнішньої політики. Про це, зокрема, говорять нещодавні заяви ЗМІ та політиків РФ про утиск прав російськомовних громадян на півночі Казахстану.

Політолог додає, що в агресора є всі інструменти для розколу суспільства, оскільки Казахстан зараз перебуває в інформаційному просторі РФ – всі пропагандистські телеканали ведуть мовлення в основній гілці кабельної мережі.

"Я думаю, проблема була тільки в тому, що цей пост вийшов трохи раніше, ніж планувалося. Зараз російські ЗМІ намагаються з'ясовувати, чи не утискають російське населення на півночі Казахстану, проводять фейкові опитування громадської думки – щоб потім ці дані використовувати в інформаційній війні. Тому пост Медведєва якраз вписується в модель поведінки Росії. Це дуже згубна політика, але російський режим інших інструментів не має", – каже він.

Джерело: Обозреватель

Відпрацювали точно: Нацгвардія знищила російську станцію РЕБ на Запорізькому напрямку

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:27

Бійці Національної гвардії знищили російську станцію радіоелектронної боротьби на Запорізькому напрямку, передають Патріоти України. "На Запорізькому напрямку в результаті вогневого ураження російські загарбники втратили чергову станцію радіоелектронн...

Дуже бояться: Росіяни почали встановлювати протидронові сітки навколо своїх НПЗ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:56

Російська нафтовидобувна компанія "Башнефть" встановила сітки проти безпілотників, щоб захистити ключові об'єкти на своїх НПЗ від можливого нападу з боку України. Про це заявив глава республіки Башкортостан (РФ), пише Reuters, передають Патріоти Украї...