Росія намагається втягнути Лукашенка у війну: У полку Калиновського відповіли, чи були пуски ракет з Білорусі по Україні

Білоруські добровольці з полку Калиновського спростували інформацію про запуск під час атаки 5 серпня ракет з території Білорусі. Воїни, що борються на боці України з російськими окупантами, заявили, що йдеться про провокацію РФ з метою втягнути Білорусь у війну проти України, передають Патріоти України.передають Патріоти України.

Вони також закликали білоруських військових не виконувати злочинні накази і не вмирати через примхи "божевільного диктатора". Офіційна заява з'явилася уTelegram-каналі полку.

"Сьогодні в мережі поширювалася інформація про те, що з території Білорусі було завдано ракетного удару по території України. Офіційно заявляю, згідно з нашою інформацією, жодних атак з боку Білорусі не відбувалося. Це чергова спроба Росії втягнути режим Лукашенка у повномасштабну війну", – зазначив представник полку Калиновського у відеозверненні.

На думку білоруських добровольців, російський президент Володимир Путін програє війну проти України. Уникнути розгрому він намагається, зокрема, втягнувши у війну Білорусь.

"Білорусь перебуває під військовою окупацією Росії. А Путін програє у війні. У війні, яку сам же і почав. Маніпулюючи страхом білоруського диктатора, він вкотре намагається зробити білорусів співучасниками злочинів проти людяності. Я звертаюся до всіх білорусів, зокрема, і до білоруських військових. Не виконуйте злочинних наказів, які Лукашенкові спускає Кремль. Не віддавайте життя за владу божевільного диктатора і не дайте себе обдурити", – закликали співвітчизників добровольці з Білорусі.

Заперечує інформацію про пуски ракет з Білорусі напередодні ввечері та моніторинговий проект Беларускі Гаюн. Там наголосили, що 5 серпня не тільки не було запусків із білоруської території, а й передумов для того, щоб такі пуски теоретично могли бути здійснені.

"За весь день, 5 серпня 2023 року, з території Білорусі не було зафіксовано запусків ракет повітряного або наземного базування. Ба більше, в районі 19:00 не було зльотів авіації, яка б потенційно могла запустити ракету, а також не було зафіксовано заходу авіації у потенційну зону запуску ракет", – зазначили у "Беларускі Гаюн".

Там також повідомили, що спростування інформації про пуски ракет з Білорусі з найімовірніших локацій запуску отримали спростування.

Втім, констатували у спільноті, за весь час повномасштабної війни РФ проти України з території Білорусі здійснено запуски мінімум 721 ракети.

Нагадаємо, під час повітряної тривоги увечері 5 серпня у Повітряних силах Збройних сил України попередили про пуски ракет із території Білорусі.

Згодом речник ВР ЗСУ Юрій Ігнат зазначив, що інформацію про пуски уточнюють. Не виключено, що запуски проводилися з РФ, а ракети над Білоруссю лише пролітали.

"Можливо був пуск із району Тамбова літака Міг-31 і проліт міг бути через територію Білорусі. Ця інформація зараз ще уточнюється, але був помічений власне проліт повітряних цілей саме через територію цієї держави. У принципі, це відбувалося не вперше, тому тут нічого дивного немає", – сказав Ігнат.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Скоро в Україні? Британці вперше випробувували лазерну зброю проти безпілотників

субота, 27 липень 2024, 20:30

Цей зразок лазерної зброх вже здійснив понад 40 тисяч тестових годин і знищив понад 400 цілей. Британська оборонна компанія Raytheon вперше в історії країни випробувала проти безпілотників лазерну зброю, інтегровану в бронемашину, передають Патріоти Ук...