Росія недооцінила боєздатність України, тому зав'язла та поступово утилізується

Росія недооцінила боєздатність України, тому зав'язла та поступово утилізується. Про це на своїй сторінці у соцмережі написав експерт Українського інституту майбутнього, політолог Ігар Тишкевич, передають Патріоти України.

За його словами, білоруський уряд довгі роки спостерігав за трансформацією ЗСУ, вивчали досвід і навіть намагалися його запозичити. Це знаходило відображення, у тому числі у нових зразках озброєнь. Тим часом Кремль тиснув на суспільство своїми уявними результатами у Чеченській війні, війні проти Грузії, операції у Сирії. Сприяла тому російська пропаганда.

“Навіть на тлі визнання прогресу ЗСУ, базове сприйняття залишалося у старих рамках — російську армію вважали еталоном боєздатності. Цьому концепту понад 20 років і він встиг стати ключовим. І тут Росія силами своїх збройних сил, росгвардії та іншого зброду вторгається в Україну. Але минає тиждень, другий, третій, а Україна не здається. Більше того, російське вторгнення зав'язнуло і йде процес планомірної утилізації того самого еталона боєздатності”, — пояснює політолог.

Разом з тим став руйнуватися і “еталон боєздатності” РФ. Водночас ЗСУ продовжують демонструвати здатність ставити раціональні цілі та малими силами їх досягати.

“Це, якщо хочете, розрив шаблону, втрата орієнтиру. І заздрість “російським зарплатам” військових починає змінюватися простою тезою “платять краще, але не довго”. Другий аспект — демонстрація російського ставлення до загиблих та полонених. Для середнього білоруса дико не повернути додому і не поховати загиблого. Процес лише починається. І поки що рано говорити про швидкі результати. Але щодня пробуксування РФ в Україні додає аргументів”, — зазначає Ігар Тишкевич.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...