"Росія перетворює Азовське море на "внутрішнє озеро": Заява України на Форумі з безпекового співробітництва ОБСЄ

Росія продовжує використовувати свою військову присутність у тимчасово окупованому Криму для обмеження свободи судноплавства через Керченську протоку та поступового перетворення Азовського моря на своє "внутрішнє озеро". Про це заявила місія України в ОБСЄ під час засідання Форуму з безпекового співробітництва ОБСЄ у середу у Відні, повідомляють Патріоти України з посиланням на Укрінформ.

"Російська Федерація продовжує блокувати величезні морські райони у Чорному морі під приводом військових навчань, що порушує міжнародну торгівлю та навігацію. Використовуючи військову присутність у тимчасово окупованому Криму, РФ поступово перетворює Азовське море на своє "внутрішнє озеро", - наголосили в українській делегації.

Її члени поінформували присутніх дипломатів країн-учасниць ОБСЄ про продовження обмежень свободи судноплавства через Керченську протоку, введених Росією.

"За інформацією з відкритих джерел, у жовтні 2021 року середня тривалість штучних затримок суден з Чорного моря до українських портів в Азовському морі, Маріуполі та Бердянську з боку РФ становила 34,5 години. Судна, що перевозили експортні товари у зворотному напрямку, затримувалися на виході з Азовського моря Російською Федерацією в середньому на 37,9 години", - повідомили українські дипломати.

Вони вказали на те, що у період з грудня 2018 року по грудень 2020 року через загрозу "азовського пакета" міжнародних санкцій проти російських портів на Азовському морі відбулося незначне зменшення середньої тривалості довільних затримок суден перед виходом з Азовського моря у Чорне море: якщо у 2018 р. ця затримка складала 79,5 год. на одне судно, то у 2019 р. − до 37,4 год., а у 2020 р. − 29,6 год. Однак за 9 місяців 2021 року цей показник "значно зріс до 39,7 годин на судно".

В місії України при ОБСЄ закликали Російську Федерацію припинити агресію проти України та незаконну окупацію АРК та м.Севастополь, звільнити окремі райони Донецької та Луганської областей та відновити свободу судноплавства в Чорному морі, через Керченську протоку та в Азовському морі.

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...