Росія підвищує ставки: Путін вимагатиме зняття санкцій в обмін на полонених з "Азовсталі", - Фейгін

Президент Зеленський вперше розповів, скільки бійців із "Азовсталі" наразі в російському полоні. Їх наразі 2,5 тис. Визволенням опікується Головне управління розвідки Міноборони. Проте наразі Москва навряд чи готова на паритетний обмін полонених українських військових на російських. Швидше за все, якщо Путін і погодиться відпустити полонених "азовців", то натомість він вимагатиме від Заходу зняття санкцій. Про це в інтерв’ю ТСН.ua розповів російський правозахисник, політик і адвокат Марк Фейгін, передають Патріоти України.

За його словами, схема, за якою захисники "Азовсталі" погодилися здатися, була запропонована і погоджена за посередництва міжнародних організацій, зокрема ООН. Генсек ООН Антоніу Гутерреш до цього мав стосунок, оскільки ми бачимо активність Червоного Хреста. Ну і найімовірніше були долучені західні лідери, можливо президент Франції Еммануель Макрон. Напевно, були прохання з боку Зеленського на адресу Макрона, бо у нього дійсно є контакт із Путіним.

"Як мені видається, для обміну комбатантів із "Азовсталі" на російських військовополонених, які перебувають в Києві, необхідна паритетна кількість більш менш мається. В готовності української сторони до негайного такого обміну я сумнівів не маю. Щодо російської сторони я такої впевненості зовсім не маю. Я не раз спостерігав, коли сам захищав українських політв'язнів, що Москва часто діяла шляхом кількісного набору заручників, щоб у подальшому їх використовувати для можливого вирішення своїх завдань", - каже Марк Фейгін.

Варто згадати останній великий знаковий обмін 35 на 37 у вересні 2019 року, коли вдалося повернути Олега Сенцова і захоплених у листопаді 2018 року у Керченській протоці 24-х наших моряків.

За словами Марка Фейгіна, тоді також був не лише обмін власне полонених, а й окремих інтересів. Наприклад російська делегація повернулася до ПАРЄ - це була одна з пакетних вимог Москви. Як і багато чого іншого. Зокрема тоді домовилися про саміт нормандської четвірки, який відбувся у грудні 2019 року в Парижі, коли Зеленський вперше і поки що востаннє зустрівся з Путіним.

"Серед тих 37-ми, яких віддала українська сторона, був Цемах, причетний до збитого Boeing рейсу MH17 у липні 2014 року. Але ж там з боку Москви були віддані 24 моряки, яких і так мали звільнити за рішенням Міжнародного трибуналу з морського права. І їх віддали майже у паритетному співвідношенні 35 на 37, хоча їх мали просто так відпустити. Приблизно теж саме я думаю буде відбуватися і з історією щодо можливого обміну захисників "Азовсталі", до якого, я ще раз повторюю, я ставлюся з великим скепсисом", - вважає Фейгін.

Тим не менше перспектива такого обміну плюс інтереси Москви існує. Тобто, зараз Москва вимагатиме чогось більшого, ніж просто повернення російських військових в обмін на українських. Путіну плювати на своїх військових. А вирішує такі питання лише він. Путін вимагатиме зняття санкцій. Власне, він цього вже вимагає в обмін на розв’язання продовольчої кризи і забезпечення коридорів для українських кораблів із зерном для виходу через Босфор і Дарданелли.

"Тому ми можемо побачити щось подібне, якщо обмін відбудеться. Не дивлячись навіть на те, що заради пропагандистського ефекту вони захочуть засудити когось у "ДНР"/"ЛНР". Я не знаю, чи дійдуть вони до якихось вироків у найвищій мірі (смертній карі – ред.). Ці люди безумці. Вони це можуть зобразити. Але це ще більше погіршить ситуацію для них. Бо розраховувати, що після такого росіян будуть брати в полон… І без того після Бучі, після всього, ситуація ескальована. Якщо станеться щось таке цинічне, за долі їхніх полонених, які вже зараз є в Києві, чи майбутніх, взагалі більше ніхто не буде ручатися", - підсумував Фейгін.

Путін не зупиниться: Генінспектор Бундесверу заявив, що РФ може підготуватися до нападу на НАТО через 5-8 років

субота, 20 квітень 2024, 8:30

Росія може бути готова до військового нападу на країни НАТО вже через п’ять-вісім років. Щоб бути загрозою, спочатку їй потрібно відновити свої сили, виснажені в Україні, вважає генеральний інспектор Бундесверу Карстен Бреєр, передають Патріоти Україн...

Громадяни Словаччини, після відмови уряду Фіцо підтримати ініціативу Чехії, зібрали понад 2 млн євро на снаряди для України

субота, 20 квітень 2024, 8:05

Жителі Словаччини зібрали понад два мільйони євро на купівлю снарядів для України, після того, як влада країни відмовилася підтримати ініціативу Чехії зі збору коштів та пошуку боєприпасів для Києва. Суму зібрали менш ніж за дві доби. У кампанії, яка п...