Росія після поразки на Харківщині більше не є "другою армією світу": У CNN вказали на знаковий перелом у війні

Успішний контрнаступ Збройних сил України в Харківській області та втеча російської окупаційної армії свідчать про суттєвий перелом у війні РФ проти України. Останні події показали, що путінські війська не здатні утримати зайняті позиції і тим паче наступати, передають Патріоти України.

Через пів року війни можливості ЗС РФ зведені до мінімуму. Про це йдеться в аналітичному матеріалі Ніка Патона Волша на CNN.

За словами аналітика, поразка російських окупантів у Харківській області, ймовірно, має важливіше значення, ніж їхня поразка під Києвом. На Харківщині загарбники місяцями окопувалися, створювали захисні споруди та готувалися до боїв із ЗСУ. Ба більше, окупанти перебували за лічені кілометри від кордону з РФ, що давало їм змогу безперешкодно підвозити резерви та додаткові сили.

Втім поразка окупантів на Харківщині красномовно говорить про реальний стан їхньої системи постачання та збройних сил. На це вказує і те, яким чином загарбники тікали від контрнаступу української армії. Замість так званого перегрупування, про яке намагається розповідати міноборони РФ, окупанти в паніці втікали, кидаючи сотні одиниць техніки.

"Те, що залишилося від завіси, що захищає гідність російської армії, відсунуто, і вона точно більше "не друга за потужністю у світі". Відхід Росії з-під Харкова – заплановане "перегрупування", про яке деякі російські ЗМІ навіть не наважилися згадати, – можливо, має більш важливе значення, ніж її ранній крах позицій навколо української столиці Києва", – пише CNN.

Також аналітик зазначив, що російські війська, які десятиліттями намагалися позиціонувати себе як "друга армія світу", тепер змушені купувати боєприпаси у Північній Кореї та поповнювати особовий склад найманцями серед ув'язнених. Такий стан справ у ЗС РФ говорить про те, що вони зведені до мінімуму, необхідного для захисту самої Росії.

Крім того, після чергової поразки мрії російського диктатора Володимира Путіна про взяття під свій контроль усієї території Донецької та Луганської областей зведено нанівець. До того ж дедалі реалістичнішою стає втеча російської армії з тимчасово окупованого Херсона та деокупація всієї території України у межах 1991 року.

"Протягом кількох місяців вважалося, що Росія "ніколи цього не допустить". Але тепер Крим виглядає напрочуд вразливим – він пов'язаний із Росією сухопутним коридором, що йде вздовж Азовського моря через берегову лінію Маріуполя, і незахищеним мостом через Керченську протоку. Те, що залишилося від надмірно розтягнутих, виснажених, погано забезпечених та оснащених сил Москви в глибині України, може зіткнутися з таким самим смертоносним оточенням, як і його ланцюжок постачання навколо Харкова", – говориться в матеріалі.

Ситуація, що склалася на фронті, свідчить про те, що після контрнаступу ЗСУ на Харківщині відбулися кардинальні зміни в динаміці європейської безпеки. Зокрема, країна-агресорка РФ, яка вважала себе "другою армією світу", тепер більше не рівня НАТО.

"Якщо росіяни візьмуть Часів Яр, оборона ускладниться": Названо ключовий фактор для успішного відбиття нового наступу РФ

субота, 20 квітень 2024, 6:30

Якщо вчасно будуть збудовані необхідні фортифікації, війська Росії "рошибуть лоба" і зазнають величезних втрат, намагаючись захопити Часів Яр. Якщо ворогу все ж вдасться "взяти" місто, це ускладнить оборону для України, оскільки воно розташоване на під...

"Одна з останніх подій, яку ми маємо припинити": Росія та Іран перетворюють Ізраїль та Україну на "військові лабораторії", - The Hill

субота, 20 квітень 2024, 6:22

Росія та Іран використовують Україну та Ізраїль як "лабораторії на полі бою" для вивчення вразливостей західних військових сил, пише The Hill із посиланням на заяви експертів у підкомітеті із закордонних справ Палати представників США, передають Патрі...