"Росія почала готуватися до окупації Криму задовго до 2014-го", - Воронченко

Ситуація в 2003 році значно відрізнялася від 2014 року, зокрема через експрезидента Віктора Януковича.

Росія почала готуватися до окупації Криму задовго до 2014 року. Про це заявив екскомандувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко, заступник командувача флотом з берегової оборони в 2014 році, передають Патріоти України з посиланням на Крим.Реалії.

Йдеться про 2003 рік, коли виник конфлікт навколо острова Тузла, розташованого в Керченській протоці. Він назвав ті події "тренуванням" РФ щодо захоплення півострова, але інцидент вдалося звести нанівець завдяки рішучості і вжиттю необхідних заходів.

На думку Воронченка, тоді Росія перевіряла, як відреагує Україна на те, що відбувається. "Упевнений, це був крок, щоб подивитися, розгойдували таку ж ситуацію. З того боку дамби кричали "козаки", що "ми брати на століття". З їхнього боку готувалася 7-а повітряно-десантна дивізія і проводили командні навчання, і тактичні. З нашого боку – морська піхота, авіація, і армійська, і авіація Повітряних сил", – сказав колишній глава ВМС.

Конфлікт навколо острова Тузла

Він додав, що у випадку з Тузлою Україна відреагувала швидко, перекинувши спецпідрозділи Державної прикордонної служби. Кораблі з морськими піхотинцями були готові до дій. Воронченко зазначив, що ситуація в 2003 році значно відрізнялася від 2014 року, зокрема через експрезидента Віктора Януковича.

"Не було президента-втікача! Який знав розвідувальну інформацію і мав дати вказівки силовим структурам посилити цей напрямок, він цього не зробив. Армію постійно скорочували. 2010 рок було рішення РНБО щодо нарощування силового компоненту в Криму. Але його не виконали. Чому? Тому що 2010 року змінився вектор розвитку нашої держави", – заявив Воронченко.

Нагадаємо, у четвер, 18 березня, виповнилося рівно сім років з початку окупації Автономної Республіки Крим Росією. Саме цього дня в 2014 році Володимир Путін підписав відповідний договір з представниками самопроголошеної влади півострова.

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...