Росія погрожує "інцидентами" на Sea Breeze-2021: Військовий експерт розповів про мету Путіна в Чорному морі

Михайло Самусь. Фото: скріншот з відео.

Інцидент з нібито попереджувальним обстрілом британського есмінця Defender біля мису Фіолент поблизу Севастополя, який стався 23 червня, говорить про нарощування Росією домінування в Чорному морі. Причому він стався менш ніж за тиждень до початку спільних українсько-американських військових навчань Sea Breeze 2021. Таким чином Кремль послав Заходу сигнал, що військові навчання в Чорному морі можуть привести до загострення ситуації. Про це в своїй статті пише заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь, передають Патріоти України.

За словами експерта, НАТО не бажає взяти на себе лідерство і відповідальність в регіоні Чорного моря і сподівається, що демонстрації своєї здатності до протидії РФ, а не нарощування присутності в Чорному морі, досить для того, щоб Росія дотримувалася міжнародного права.

"Але ми бачимо дії РФ, які вранці закликали скасувати Sea Breeze 2021, а вдень вже повідомляють про обстріл британського есмінця, який зайшов в будь-якому випадку в українську міжнародну економічну зону і в наші територіальні води, згідно з міжнародним правом", - зазначає Самусь.

Таким силовим чином, як вважає експерт, росіяни встановлюють нові лінії розмежування і межі, що дуже небезпечно. "Розрахунок росіян будується на тому, що ні НАТО, ні Європа не готові до загострення відносин. Глибоке занепокоєння - це максимум на що здатні наші західні партнери.

Сьогодні вже Росія вустами свого посольства в США опублікувала заклик до США скасувати навчання Sea Breeze 2021, тому що це веде до загострення ситуації. І вони так і написали, що "можуть бути інциденти". При цьому Росія нахабно оголошує закритими райони для стрільб, які були раніше закриті Україною для проведення стрільб в рамках Sea Breeze. Виходить, що і ми, і Чорноморський флот РФ будуть стріляти в одному регіоні. Вони свідомо йдуть на загострення, зриваючи наші багатонаціональні навчання. І організаторам навчань тепер треба буде вирішувати цю ситуацію або ж йти на ескалацію", - резюмував Самусь.

Джерело: Апостроф

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставку Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...

"Коли ти сидиш, скажімо, в Петербурзі": Буданов спрогнозував новий наступ росіян та назвав умову закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:45

Вже у червні Росія може почати великий наступ, щоб спробувати захопити всю територію Донецької та Луганської областей. Після цього росіяни зосередяться на президентських виборах у Сполучених Штатах Америки та їхніх наслідках. Так вважає очільник Головн...